Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Σκοτώθηκαν δύο ξένοι δημοσιογράφοι στη Χομς της Συρίας

A.P., Reuters, AFP

ΒΗΡΥΤΟΣ. Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η τραγική κατάληξη δύο Δυτικών δημοσιογράφων εν ώρα καθήκοντος στη Χομς. Πρόκειται για τη διακεκριμένη Αμερικανίδα ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας The Sunday Times, Μαρί Κόλβιν και τον Γάλλο φωτορεπόρτερ Ρεμί Σολίκ, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν το πυροβολικό του συριακού στρατού έπληξε κτίριο στη συνοικία Μπάμπα Αμρ στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης στη Χομς, Ομάρ Σακέρ, η Κόλβιν και ο Σολίκ κάλυπταν, μαζί με άλλους δημοσιογράφους, την αιματοχυσία στη Χομς, από τον υπερυψωμένο κήπο οικίας στην Μπάμπα Αμρ, όταν δέχθηκαν καταιγισμό πυρών και βλημάτων. Ο Σακέρ υποστήριξε ότι εκτός του Κόλβιν και του Σολίκ τραυματίστηκαν δύο ή τρεις ακόμα ξένοι δημοσιογράφοι. Κατά μία άλλη εκδοχή, οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στο τοπικό αρχηγείο των αντικαθεστωτικών. Ο θάνατος της Κόλβιν, η οποία ήταν διεθνώς αναγνωρίσιμη από το κάλυπτρο στο αριστερό της μάτι -είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν κάλυπτε τη σύρραξη του 2001 στη Σρι Λάνκα- και του 28χρονου Οσλίκ, πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «ένα ακόμα παράδειγμα της επαίσχυντης βιαιότητας του συριακού καθεστώτος». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε με αφορμή τους θανάτους τον δύο δημοσιογράφων ότι η υπομονή του έχει πλέον εξαντληθεί. «Ως εδώ και μη παρέκει», δήλωσε χθες. «Εφτασε η στιγμή για το καθεστώς να φύγει», συνέχισε ο κ. Σαρκοζί. Ο δε Γάλλος ΥΠΕΞ, Αλέν Ζιπέ, κάλεσε το συριακό καθεστώς να τερματίσει άμεσα κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη Χομς και να τιμήσει τις ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις. «Ζητήσαμε από τις συριακές αρχές να μεριμνήσουν για τη δημιουργία ασφαλούς διόδου για την παροχή ιατρικής βοήθειας στους τραυματίες με την αρωγή του Ερυθρού Σταυρού», αποκάλυψε ο κ. Ζιπέ. Τον αποτροπιασμό εξέφρασε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ. «Είμαι συγκλονισμένος από την είδηση του θανάτου των δύο δημοσιογράφων», τόνισε. «Η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να εντείνει την προσπάθεια για τον τερματισμό της εκστρατείας κατατρομοκράτησης των πολιτών που διεξάγει το καθεστώς Ασαντ», κατέληξε ο κ. Χέιγκ. Τα γεγονότα που κατέληξαν με τον θάνατο της Κόλβιν και του Οσλίκ καταδίκασε και η Ρωσία. «Το τραγικό αυτό γεγονός επιβεβαιώνει την ανάγκη για τον τερματισμό της βίας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», τονίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Ενώ πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση υποστήριζαν ότι πάνω από είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο χθες στη Χομς, στην Ντεράα και στα προάστια της Δαμασκού, το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί ότι η Κόλβιν και ο Οσλίκ βρίσκονταν στη Χομς.

1 σχόλιο:

  1. Γιατί οι Μεγάλες Δυνάμεις που έκαναν τόσα για τον λαό της Λιβύης, δεν κάνουν τώρα κάτι και για τον λαό της Συρίας;
    Οσο για την Marie Colvin και τον Ρεμί Οσλίκ, ναι, αυτοί είναι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, όχι κάτι τζουτζέκια με ένα μαρκούτσι στο χέρι που γυρνάνε τα μπαρ και ρωτάνε γελοίους "επώνυμους" τί φάγανε και τί είπιανε! "Δημοσιογράφος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.