Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Οι κάλπες δεν έληξαν την εξέγερση

Ενοπλες συγκρούσεις και γενική απεργία επισκιάζουν τις δημοτικές εκλογές στη Συρία

Γαλλικο, Ροϊτερς

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ διαφήμισε τις χθεσινές δημοτικές εκλογές ως πρώτο βήμα στον δρόμο για μια ελεγχόμενη φιλελευθεροποίηση, ελπίζοντας ότι θα εκτονώσει την εντεινόμενη πίεση μιας εξέγερσης που συνεχίζεται για εννέα μήνες. Τίποτα δεν δείχνει, όμως, ότι αυτή η επίδειξη «εκδημοκρατισμού με το σταγονόμετρο» πέτυχε τον στόχο της. Αντίθετα, η εκλογική διαδικασία επισκιάστηκε από το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης, την έκκληση για γενική απεργία και τη συνέχιση των αιματηρών συγκρούσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, έχουν κοστίσει μέχρι τώρα τη ζωή άνω των 4.000 ανθρώπων.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καταστήματα και σχολεία έμειναν κλειστά σε περιοχές της χώρας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης για γενική απεργία διαρκείας μέχρις ότου το καθεστώς Ασαντ αποσύρει τον στρατό από τις πόλεις και απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους. Σύμφωνα με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, οργάνωση - ομπρέλα της αντιπολίτευσης, η γενική απεργία σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε 12 από τις 14 περιφέρειες. Τα αυστηρά, περιοριστικά μέτρα του καθεστώτος απέναντι στον διεθνή Τύπο καθιστούν αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές αυτός ο ισχυρισμός. Πάντως, τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στην οικονομική μητρόπολη της χώρας, το Χαλέπι – δύο πόλεις που έχουν μείνει μέχρι τώρα στο περιθώριο της εξέγερσης–, η απεργία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

Αντίθετα, στις πόλεις–προπύργια της εξέγερσης, όπως η Χομς, η Ντάρα και το Ιντλίμπ, μόνο τα καταστήματα που διακινούν βασικά αγαθά (φάρμακα, ψωμί, λαχανικά) έμειναν ανοιχτά, ενώ οι δημοτικές εκλογές είτε δεν έγιναν καθόλου είτε είχαν ελάχιστη προσέλευση. Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τον Σύρο υπουργό Πληροφοριών, Αντνάν Μαχμούντ, να χαιρετίσει τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών ως μέρος του «μεταρρυθμιστικού προγράμματος» της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί με την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών τον Φεβρουάριο.

Σε πείσμα των υποσχέσεων για εκδημοκρατισμό, συνεχίζονται σε αρκετές πόλεις οι ένοπλες συγκρούσεις, οι οποίες μόνο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας άφησαν πίσω τους τουλάχιστον επτά νεκρούς. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε πως φονικές συγκρούσεις έλαβαν χώρα στο Ιντλίμπ και στη Χομς, την τρίτη σε μέγεθος πόλη της Συρίας, που έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, με καθημερινές οδομαχίες μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ελαφρά οπλισμένων πολιτοφυλακών της αντιπολίτευσης. Την Κυριακή, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις, κατά κύριο λόγο στη Χομς και τη Χάμα, επίκεντρο μεγάλης ισλαμικής εξέγερσης, την οποία κατέστειλε διά πυρός και σιδήρου ο πατέρας του σημερινού προέδρου και θεμελιωτής του καθεστώτος, Χάφεζ αλ Ασαντ, το 1982.

Απέρριψε καταγγελίες

Στο μεταξύ, η Δαμασκός απέρριψε τις καταγγελίες του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, σύμφωνα με τις οποίες η Συρία κρύβεται πίσω από την επίθεση της περασμένης Παρασκευής, που τραυμάτισε πέντε Γάλλους στρατιώτες, μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο (UNIFIL). «Αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συριακή ανάμειξη σ’ αυτή την πράξη», αναφέρεται σε δήλωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών. Η Γαλλία, όπως και η Βρετανία, πιέζει τα Ηνωμένα Εθνη να ανοίξουν διαδρόμους για την αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Συρία και για αυστηρότερες κυρώσεις στο καθεστώς Ασαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.