Ασ. Πρες, Ροϊτερς, AFP
ΣΑΝΑΑ. Δεκαέξι κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και δώδεκα ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, δραπέτευσαν χθες από τη φυλακή του Αντεν στην Υεμένη. Σύμφωνα με αξιωματούχους της τοπικής αστυνομίας, οι κρατούμενοι απέδρασαν μέσω υπόγειας στοάς μήκους τουλάχιστον σαράντα μέτρων, περνώντας κάτω από το δυτικό τείχος της φυλακής και εξερχόμενοι κοντά σε πρατήριο καυσίμων. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ουδείς εκ των κρατουμένων που απέδρασαν δεν έχει ακόμα καταδικαστεί από δικαστήριο της χώρας. «Σε βάρος όσων απέδρασαν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία στο Αντεν το 2009, ενώ σε βάρος κάποιων άλλων έχει ασκηθεί δίωξη για συμμετοχή στον τοπικό βραχίονα της Αλ Κάιντα», υποστήριξε αξιωματικός της αστυνομίας στο Aντεν.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη απόδραση μελών της Αλ Κάιντα από φυλακή της Υεμένης φέτος και την τρίτη από το 2003, όταν 11 μαχητές της οργάνωσης που είχαν καταδικαστεί για τη βομβιστική επίθεση στο πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ «USS Cole» είχαν δραπετεύσει και πάλι από τις φυλακές του Αντεν. Το 2006, είκοσι τρία μέλη της ίδιας οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου που αργότερα έγινε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, Νασέρ Αλ Ουαχίσι, είχαν δραπετεύσει από φυλακή της Σανάα. Τον περασμένο Ιούνιο, τέλος, 60 μαχητές της Αλ Κάιντα είχαν δραπετεύσει και πάλι σκάβοντας υπόγεια στοά από φυλακή της Μουκάλα. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες η αντιπαράθεση μεταξύ του στρατού της Υεμένης και της Αλ Κάιντα, η οποία ελέγχει μεγάλα τμήματα της επαρχίας του Αμπιγιάν στο νότιο τμήμα της χώρας, έχει κλιμακωθεί.
Η απόδραση ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον αντιπρόεδρο Αμντραμπούχ Μανσούρ Χαντί, το Σάββατο. Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, η οποία θα διοικήσει τη χώρα μέχρι τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, είναι το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της Υεμένης, Μοχάμεντ Μπασιντάουα. Βάσει της συμφωνίας για την αποχώρηση του μέχρι πρότινος ισχυρού άνδρα της χώρας, Αλί Αμπντουλά Σαλέχ, ο κ. Χαντί θα συνεχίσει να εκτελεί καθήκοντα προέδρου για μία διετία. Εμπιστοι του τελευταίου, μάλιστα, εξακολουθούν να ελέγχουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Αντιθέτως, τα υπουργεία Εσωτερικών, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομίας και Πληροφοριών πέρασαν στα χέρα της αντιπολίτευσης. «Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να αναβιώσουμε την εθνική μας οικονομία και να διευθετήσουμε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια», τόνισε ο κ. Χαντί.
Δεν είναι, πάντως, λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν ανοιχτά ότι ο κ. Σαλέχ θα τηρήσει τη συμφωνία, υποβάλλοντας και επισήμως την παραίτησή του μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου. «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία», δήλωσε σχετικά η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης δημοσιογράφος από την Υεμένη, Ταουακούλ Καρμάν. «Ο κ. Σαλέχ θέλει να σπρώξει τη χώρα στον γκρεμό του εμφυλίου πολέμου», πρόσθεσε η ίδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.