Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην πρωτεύουσα της Υεμένης

A.P.

ΣΑΝΑΑ. Σαράντα ένας νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των σφοδρών μαχών που διεξάγονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα, μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ενόπλων προσκείμενων στον πανίσχυρο φύλαρχο, Σεΐχ Σαντέκ Αλ Αχμάρ, ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό των αντικαθεστωτικών. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η ρεπουμπλικανική φρουρά, της οποίας ηγείται ένας εκ των γιων του πρόεδρου Αλί Αμπντουλά Σαλέχ, επιχείρησε ανεπιτυχώς να ανακαταλάβει το δημαρχείο της κεντρικής συνοικίας Χασάμπα, όπου βρίσκεται η κατοικία του Αλ Αχμάρ. Σύμφωνα δε με αξιωματικούς του στρατού που έχουν, επίσης, ταχθεί στο πλευρό των αντικαθεστωτικών, η ρεπουμπλικανική φρουρά άνοιξε πυρ με όλμους εναντίον του αρχηγείου ταξιαρχίας, η οποία έχει αναλάβει τη φρούρηση «ευαίσθητων κυβερνητικών κτιρίων». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαλίλ, ο οποίος διοικεί το συγκεκριμένο Σώμα, έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση στη διένεξη, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως «προδοσία» από τον πρόεδρο Σαλέχ.

Οι μάχες εξαπλώθηκαν και σε άλλα σημεία της Σανάα, με τους άνδρες του Αλ Αχμάρ να καταλαμβάνουν το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Είναι αξιοσημείωτο ότι συνοδεύονταν από δύο άρματα μάχης της πρώτης μεραρχίας τεθωρακισμένων, ο διοικητής των οποίων τοποθετήθηκε δημόσια κατά του Σαλέχ πριν από δύο μήνες. Η πρώτη μεραρχία τεθωρακισμένων, πάντως, δεν έχει μέχρι στιγμής εμπλακεί σε μάχη με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Τέλος, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SABA μετέδωσε ότι «συμμορίες ενόπλων» λεηλάτησαν πενταώροφο κυβερνητικό κτίριο στη συνοικία Χαντά της πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.