Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Στο χείλος του εμφυλίου η Υεμένη


Σφοδρές μάχες διεξάγονται στο προάστιο Χασάμπα της Σανάα
Εκρυθμη η κατάσταση στην Ταΐζ

Α.P., Reuters, AFP


ΣΑΝΑΑ. Στον κατήφορο του εμφυλίου διολισθαίνει και πάλι η Υεμένη, όπου η εξαρχής εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ του πρόεδρου Αμπντουλάχ αλ Σαλέχ και των αντικαθεστωτικών κατέρρευσε μετά την αποτυχημένη απόπειρα δυνάμεων προσκείμενων στον πρώτο να «εξουδετερώσουν» τον επικεφαλής της ισχυρότερης φυλής στη χώρα, Σεΐχ Σαντέκ αλ Αχμάρ.


Kατέλαβαν κτίρια

Η προσωπική φρουρά του κ. Αλ Αχμάρ, ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό των αντικαθεστωτικών, αρχικά απέκρουσε την επίθεση και στη συνέχεια κατέλαβε σημαντικό αριθμό κυβερνητικών κτιρίων στην πρωτεύουσα, Σανάα. Εκρυθμη ήταν χθες η κατάσταση και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, Ταΐζ, όπου τρεις ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέες συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και διαδηλωτών. Την κατάσταση περιπλέκει περαιτέρω η κατάληψη της παράκτιας πόλης Ζιντζιμπάρ στο νότιο τμήμα της χώρας από την Αλ Κάιντα και τους συμμάχους της.

Oι σφοδρότερες μάχες από την έναρξη της εξέγερσης στην Υεμένη σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στο προάστιο Χασάμπα της Σανάα, όπου βρίσκεται η κατοικία του Σεΐχ Σαντέκ αλ Αχμάρ. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν αδιάκοπες ριπές αυτόματων όπλων και διαδοχικές εκρήξεις, καθώς οι ένοπλοι του κ. Αλ Αχμάρ απωθούσαν τις κυβερνητικές δυνάμεις. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, υποστήριζαν ότι οι μάχες ήταν τόσο σφοδρές που ήταν αδύνατο μέχρι αργά χθες το απόγευμα να γίνει μια πρώτη καταμέτρηση των νεκρών στο προάστιο αυτό της Σανάα. Πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο Σαλέχ αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι η εκεχειρία έληξε και πως οι ομάδες ενόπλων του κ. Αλ Αχμάρ έχουν καταλάβει ορισμένα κυβερνητικά κτίρια. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι η Ρεπουμπλικανική Φρουρά, οι επίλεκτοι του στρατού της Υεμένης δηλαδή, βρίσκεται ήδη στην περιοχή με στόχο την «αποκατάσταση της τάξης».

Την ίδια στιγμή, στην Ταΐζ, οι δυνάμεις του κ. Σαλέχ άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι αποπειράθηκαν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τρεις, τουλάχιστον, άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μόνο χθες. Σύμφωνα δε με την ύπατη αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, ο αριθμός των νεκρών από το νέο κύμα συγκρούσεων στην Ταΐζ ενδέχεται να ξεπερνάει ακόμα και τους 50. «Οι αποτρόπαιες πράξεις βίας και οι αδιάκριτες επιθέσεις εις βάρος άοπλων πολιτών από ενόπλους των σωμάτων ασφαλείας της Υεμένης πρέπει να τερματιστούν άμεσα», δήλωσε χθες η κ. Πιλάι.

Στα χέρια της Αλ Κάιντα

Νοτιότερα, επίσης, περισσότεροι από είκοσι πέντε στρατιώτες φέρεται να έχουν πέσει νεκροί τις τελευταίες ώρες στη Ζιντζιμπάρ, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα. Η αντιπολίτευση επιμένει ότι ο κ. Σαλέχ άφησε επίτηδες τη Ζιντζιμπάρ να πέσει στα χέρια της Αλ Κάιντα προκειμένου να δημιουργήσει στους Σαουδάραβες και τους Αμερικανούς την εντύπωση ότι, σε περίπτωση ανατροπής του, η χώρα θα μετατραπεί σε χαλιφάτο της Αλ Κάιντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.