Το Κρεμλίνο κατέστησε σαφές ότι η επιμονή στην αποκαθήλωση του Ασαντ θα οδηγήσει σε εμφύλιο
A. P., Reuters, AFP
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μηδαμινές ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πιθανότητες έγκρισης της πρότασης ψηφίσματος του Αραβικού Συνδέσμου για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η Ρωσία απέρριπτε κατηγορηματικά οποιοδήποτε κείμενο στο οποίο γινόταν λόγος περί ανάγκης παραίτησης του Μπασάρ Ασαντ και εμφανιζόταν αποφασισμένη να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο. Είναι αξιοσημείωτο πως παρά το γεγονός ότι στο προσχέδιο της πρότασης διευκρινίζεται πως δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία, το Κρεμλίνο κατέστησε σαφές ότι η επιμονή των Αράβων, αλλά και τον Δυτικών, στην αποκαθήλωση του προέδρου Ασαντ θα οδηγήσει τη χώρα της Μέσης Ανατολής στον εμφύλιο πόλεμο. Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι εκτός της Ρωσίας, επιφυλάξεις όσον αφορά την αραβική πρόταση εξέφρασαν και οι αντιπρόσωποι της Κίνας, της Ινδίας, του Πακιστάν και της Νότιας Αφρικής.
«Το προσχέδιο των Δυτικών και του Αραβικού Συνδέσμου κάθε άλλο παρά ενθαρρύνει την αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης», έγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γενάδι Γκατίλοφ στο Twitter. «Ενδεχόμενη έγκριση μιας τέτοιας πρότασης θα οδηγήσει τη Συρία στο μονοπάτι του εμφυλίου», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κ. Γκατίλοφ είχε νωρίτερα δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ότι το Κρεμλίνο είναι δυσαρεστημένο από την κίνηση των Δυτικών να επιβάλουν κυρώσεις στη Συρία δίχως πρώτα να συμβουλευθούν τη Ρωσία. «Πρώτα επιβάλλουν μονομερείς κυρώσεις χωρίς να μας ρωτήσουν και μετά πηγαίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναζητώντας την υποστήριξή μας», σημείωσε ο κ. Γκατίλοφ. «Δεν είναι, βέβαια, δυνατόν να επικροτήσουμε μια τέτοια προσέγγιση», κατέληξε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.
Το προσχέδιο ψηφίσματος που προωθούσε από νωρίς χθες το πρωί ο Αραβικός Σύνδεσμος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούσε τον πρόεδρο Ασαντ να παραδώσει άμεσα την εξουσία στον αντιπρόεδρο της Συρίας προκειμένου αυτός να κινήσει τις διαδικασίες για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. «Το συριακό καθεστώς οφείλει να βάλει τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις επιθέσεις σε βάρος εκείνων που εξασκούν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης», τονίζεται στο προσχέδιο του ψηφίσματος, τη σύνταξη του οποίου ανέλαβε η μαροκινή κυβέρνηση. Σε άλλο σημείο του κειμένου, ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι αν ο Ασαντ δεν αποδεχθεί την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου εντός δεκαπέντε ημερών, «τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξετάσει την επιβολή επιπλέον μέτρων σε βάρος της Συρίας».
Χθες, πάντως, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν, εμμέσως πλην σαφώς, τη Ρωσία ότι το καθεστώς Ασαντ θα καταρρεύσει ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οφείλουν να λάβουν υπ’ όψιν ότι το καθεστώς έχει πλέον χάσει τον έλεγχο της χώρας και αργά ή γρήγορα θα πέσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. Η τοποθέτηση του κ. Κάρνεϊ πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση της Συρίας. «Δεν μας εκπλήσσει η έλλειψη λογικής σε τέτοιου τύπου δηλώσεις και επιπλέον μας λυπεί το γεγονός ότι γίνονται από εκπροσώπους κρατών που έχουν συνηθίσει να μετατρέπουν τη Μέση Ανατολή σε πεδίο εφαρμογής των αποτυχημένων τους σχεδίων», σχολίασε αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο μέτωπο των συγκρούσεων, ο συριακός στρατός ήλεγχε χθες απόλυτα τα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, υποχρεώνοντας σε οπισθοχώρηση τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). Σύμφωνα δε με πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, περισσότεροι από εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας από την Παρασκευή μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.