Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Πάμε για μια ανανεωμένη και ισχυρότερη Al Qaeda;


Το «Γραφείο Τύπου» της Al Qaeda στην Υεμένη ανακοίνωσε στις 20/1/09 μέσω του διαδικτύου, ότι σχηματίζεται μια ενιαία πλέον Al Qaeda για την Αραβική χερσόνησο υπό την ηγεσία του Nasir al-Wuhashi και με συμμετοχή πυρήνων της εν υπνώσει πλέον Al Qaeda της Σαουδικής Αραβίας. Αν και δεν αναφέρεται ρητά, εν τούτοις οι πληροφορίες θέλουν συμμετοχή στο νέο σχήμα και μελών της έτερης φράξιας της Al Qaeda στην Υεμένη δηλαδή της Yemen Soldiers Brigade.
Τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση εμφανίσθηκαν και βίντεο στο διαδίκτυο στα οποία η νέα αυτή οργάνωση απειλεί ευθέως τους μουσουλμάνους ηγέτες της περιοχής όπως τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, την Βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, τον Πρόεδρο της Υεμένης κ.ά. κατηγορώντας τους ως «εγκληματίες και τύραννους». Πέραν των χαρακτηρισμών αυτών απείλησε και με νέα χτυπήματα τις όποιες δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής και υποσχέθηκε την μεταφορά της τζιχάντ στο Ισραήλ με τελικό σκοπό την απελευθέρωση των «μουσουλμάνων αδελφών αλλά και των ιερών τους τόπων»
Οι περισσότερες δυτικές αναφορές των ΜΜΕ κλπ επί των παραπάνω εξελίξεων επικεντρώθηκαν κυρίως στο ότι δύο από τους πρωταγωνιστές ήταν πρώην κρατούμενοι στο Γκουανατανάμο και μάλιστα είχαν «αποφοιτήσει» από το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα ιδεολογικής επανένταξης που έχει οργανώσει η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας προκειμένου να επαναφέρει τους μαχητικούς ισλαμιστές της Al Qaeda στον «ορθό δρόμο»
Τα δυτικά ΜΜΕ επικεντρώθηκαν στο θέμα του Γκουαντανάμο λόγω και της πρόσφατης απόφασης του νεοεκλεγέντος Ομπάμα να κλείσει οριστικά η εν λόγω βάση ως κέντρο κράτησης «τρομοκρατών». 
Κανένας όμως δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στο κομμάτι που αφορά την δύναμη της όποιας ιδεολογίας και μάλιστα της ισλαμικής. Η Al Qaeda είναι σε αυτόν τομέα ένα βήμα μπροστά από οποιαδήποτε άλλη οργάνωση που στηρίζεται σε οποιαδήποτε ιδεολογία. Εκπαιδεύει τα μέλη της να ανέχονται τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια αλλά και να προσμονούν τον θάνατο. Τόσο ο al-Zawahiri Abu όσο και ο Yahya al-Libi (σημαίνοντα μέλη της) έχουν υποστεί φυλακίσεις και βασανιστήρια και έχουν μεταφέρει την εμπειρία τους στα νεότερα μέλη που επιστρατεύουν.
Μια σημαντική παράμετρος των παραπάνω εξελίξεων όμως είναι και το συμπέρασμα που βγαίνει για την θέση της Al Qaeda στην ευρύτερη εκείνη περιοχή. Το ότι τα εναπομείναντα μέλη της Σαουδικής Al Qaeda αναγκάστηκαν να ενωθούν με αυτά της Υεμένης ίσως μας δείχνει ότι τελικά οι εντατικές προσπάθειες των Σαουδαράβων να εξαφανίσουν την τζιχάντ να καρποφόρησαν σε έναν μεγάλο βαθμό.
Μια άλλη παράμετρος που εξηγεί την ανάδυση της Al Qaeda στην περιοχή είναι τόσο η ηγεσία του al-Wuhayshi όσο και το γενικότερο περιβάλλον της Υεμένης. Ένα περιβάλλον σαφώς διαφορετικό από αυτό της Λιβύης ή της Αιγύπτου. Πολλοί είναι οι κάτοικοι της Υεμένης (ακόμη και μέλη της αστυνομίας, του στρατού κλπ) που έχουν απόψεις φίλια προσκείμενες προς την Al Qaeda. Τα απομεινάρια των πρώην μαχητών στον εμφύλιο εναντίον των Μαρξιστών ανταρτών είναι ακόμη ισχυρά και κατέχουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Έτσι ίσως και να εξηγείται και ο μεγάλος αριθμός κρατουμένων οπαδών της τζιχάντ που έχουν «δραπετεύσει» από τις φυλακές της χώρας όπως ο ίδιος ο al-Wuhayshi.
Η Υεμένη έχει υπάρξει σταυροδρόμι αλλά και επίκεντρο πολλών ισλαμικών φανατικών οργανώσεων και χτυπημάτων κατά το παρελθόν. Στη χώρα ευδοκιμεί ένα τεράστιο και παράνομο εμπόριο όπλων. Η εθνική και φυλετική (νομαδική) παράδοση ευνοεί και θαυμάζει την έννοια του «πολεμιστή της ερήμου». Η εκάστοτε κυβέρνηση αντιμετωπίζεται πάντα με σκεπτικισμό. Και ως συμπλήρωμα των παραπάνω στοιχείων έχουμε και το γεγονός ότι οι ντόπιοι τείνουν να είναι θρησκευτικά συντηρητικοί μουσουλμάνοι με έφεση όμως προς τη «θεολογία» της τζιχάντ.
Παρόλο το ευνοϊκό αυτό περιβάλλον, η Al Qaeda της Υεμένης είχε χαμηλώσει τους τόνους στην μετά την 11/9/01 εποχή. Ο λόγος βεβαίως ήταν οι συντονισμένες προσπάθειες των ΗΠΑ και της κυβέρνησης της χώρας να πατάξουν την οργάνωση. Ας μη ξεχνάμε την δολοφονία από τους Αμερικανούς του τότε ηγέτη της Al Qaeda Υεμένης αλλά και την σύλληψη του αντικαταστάτη του το 2003. Οι κινήσεις αυτές παρέλυσαν την Al Qaeda για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η νυν αναγέννηση της Al Qaeda στην περιοχή μοιάζει να οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στην ανάληψη της ηγεσίας της από τον al-Wuhayshi ο οποίος ήταν και ένας εκ των στενών συνεργατών του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν. Έχει συλληφθεί στο Ιράν και εκδοθεί στην Υεμένη αλλά κατάφερε να αποδράσει από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας τον Φεβρουάριο του 2006 μαζί με τον Jamal al-Badawi που έγινε διάσημος οργανώνοντας την αυτοκτονική επίθεση εναντίον του Αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole.
O λόγος που όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά και για την περιοχή μας θα φανεί ανάλογα με το αν πρόκειται απλά για μια ακόμη βερμπαλιστική και άνευ ουσίας απειλή ή αν αυτή θα συνοδευτεί και με προσπάθειες αποσταθεροποίησης του Ισραήλ και της καθ`ημάς ανατολής. Τότε είναι που θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.