Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ταλαμπανί: Ο Οζάλ ζήτησε τη Μοσούλη


Sabah 
(17/3/2009)
 

Ο Ιρακινός Πρόεδρος Ταλαμπανί σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο της εφημερίδας Νουρ Μπατούρ είπε τα εξής για τον Οζάλ: 


• Ο Οζάλ πίστευε πως μπορούσε να υπάρξει μια ομοσπονδία Τούρκων – Κούρδων, ίδια με αυτή της Γερμανίας, χωρίς όμως να εδράζεται σε εθνοτική ταυτότητα.
• Ο Οζάλ τόσο από εμένα, όσο και από τον Μπαρζανί, ζήτησε την επιστροφή της Μοσούλης. Εμείς του είπαμε: «Εάν είστε έτοιμοι να αποδεχθείτε την αυτοδιάθεση των Κούρδων, τότε μπορούμε να το σκεφθούμε».
• Ο Οζάλ ζήτησε να πείσω τον Οτζαλάν για κατάπαυση του πυρός. Τον έπεισα. Όμως, εν τω μεταξύ, υπήρξε και η επίθεση εναντίον των Τούρκων στρατιωτών. Από τον Οτζαλάν ζήτησα να καταδικάσει την επίθεση αυτή. Όμως, δεν την καταδίκασε.

Ο Ταλαμπανί, αναφερόμενος στον Οζάλ, είπε: «Για μένα ήταν ένας μεγάλος ηγέτης. Αγωνίστηκε πολύ για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Άλλαξε την οικονομική της πολιτική. Παράλληλα, πίστευε και σε μια ομοσπονδία. Ο θάνατός του ήταν μια μεγάλη απώλεια, τόσο για τον τουρκικό λαό, όσο και για τους Κούρδους όλου του κόσμου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.