Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Τurkish General Staff cold to establishment of professional army



Τοday’s Zaman

(10/3/2009) 

Ercan Yavuz 


Tο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ανοιχτά ότι δεν προτίθεται να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την ίδρυση ενός επαγγελματικού στρατού. Συχνά, οι ΤΕΔ επικρίνονται διότι έναντι τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου και του ΡΚΚ, αναπτύσσουν μη εκπαιδευμένους στρατιώτες, ενώ σε ειδησεογραφικές αναφορές σημειώθηκε ότι σχεδιάζουν την ίδρυση ενός επαγγελματικού στρατού, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια νέα στρατηγική στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Πάρα ταύτα, σε αλληλογραφία από το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο προς την Πρωθυπουργία, υπήρξε ο ισχυρισμός ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει ένας στρατός, ο οποίος να απαρτίζεται αποκλειστικά από επαγγελματίες στρατιώτες, και ότι μόνο δύο ταξιαρχίες της Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής και τέσσερις ταξιαρχίες της Διοίκησης του Στρατού Ξηράς μπορούν να στελεχωθούν από επαγγελματικά στελέχη. 

Μέχρι το τέλος του 2008, οι επαγγελματίες οπλίτες, που υπηρετούσαν σε ταξιαρχίες της Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής και της Διοίκησης του Στρατού Ξηράς, ανέρχονταν σε 6.500. Μέχρι το τέλος του 2009, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό τους σε 9.000. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, η ανάπτυξη επαγγελματικού στρατού θα κόστιζε περί τα 45 δις. δολάρια ΗΠΑ, ποσό που δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του. Παράλληλα, με σημείωμά του, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο απέρριψε τις φήμες τόσο περί καταβολής μισθού στους Τούρκους κληρωτούς, όσο και περί εξαγοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Εξάλλου, η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο θα συγκέντρωνε όλες τις αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες της Τουρκίας υπό τον έλεγχο ενός νέου Υφυπουργείου για την Ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία, αναβλήθηκε λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. 

Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο συντονισμός των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων όλων των εμπλεκομένων φορέων θα ασκείται από ένα Υφυπουργείο Ασφάλειας, στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό αφορά κυρίως στην επεξεργασία και στη διαχείριση των πληροφοριών, που συλλέγονται από διάφορες μονάδες. Όμως, σύμφωνα με ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο, «ούτε οι ΤΕΔ, ούτε η κυβέρνηση είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με τους τωρινούς σχεδιασμούς. Γι΄ αυτό μετέθεσαν τη συζήτηση επί του θέματος, για μετά τις δημοτικές εκλογές».

2 σχόλια:

  1. Σιγα μην ειναι χαζοί.
    Δεν αφηνουν να ξεφύγει απο τον έλεγχο τους ΟΥΤΕ ενας απο οσους κατοικουν στην χωρα.
    Περασε Αχμετ απο την Στρατολογια παρακαλω για να ελενξουμε τον πατριοτισμο σου στο ονομα του Κεμαλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟΤΕ ΑΣ ΜΑ Σ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.