Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Η Τουρκία και το Κουρδιστάν


Turkey-Kurdistan border

Akşam 

(26/3/2009)

Ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κουρδικής διοίκησης του Βορείου Ιράκ, Νετζιρβάν Μπαρζανί, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Γκιουλ στη Βαγδάτη, επιστρέφοντας στην πόλη Ερμπίλ, αφού ανέφερε ότι υπάρχει πολύ σοβαρή πρόοδος όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε: «Η Τουρκία, μέχρι πρότινος, συσσώρευε στα σύνορά μας περίπου 100.000 στρατιώτες, απειλώντας μας. Κατά συνέπεια, το σημείο, στο οποίο έχουμε φτάσει σήμερα, είναι άκρως σημαντικό. Πιστεύω ότι η σχέση αυτή θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο».

Ο Μπαρζανί ανέφερε ακόμη ότι η συνάντηση του Γκιουλ με τον ίδιο ενέχει και την έννοια ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την «κουρδική περιοχή». 

Ο Μπαρζανί, όσον αφορά την έκκληση, την οποία απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιράκ Ταλαμπανί προς το ΡΚΚ «να αφήσει τα όπλα ή να εγκαταλείψει το Ιράκ», είπε: «Η δική μας στάση είναι φανερή. Υποστηρίζουμε και τη στάση του Ταλαμπανί. Παρ’ όλα αυτά, οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν αφορούν μόνον το θέμα αυτό. Υπάρχουν και άλλα πράγματα, τα οποία μας ενώνουν και μας φέρνουν πλησιέστερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.