Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ποιοι ενισχύουν τους Ταλιμπάν;


Των Thom Shanker και Eric Schmitt
New York Times

 
Η ενισχυμένη και εντατική εκστρατεία των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν καθίσταται δυνατή εν μέρει λόγω της ενεργούς στήριξης που παράσχουν στελέχη της υπηρεσίας στρατιωτικής αντικατασκοπείας του Πακιστάν και παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησής του να διακόψει κάθε δεσμό με τους ισλαμιστές μαχητές στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με έκθεση Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων.
Η υποστήριξη αυτή περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση, τον εξοπλισμό με στρατιωτικό υλικό και το στρατηγικό σχεδιασμό των δυνάμεων των Ταλιμπάν, ενώ την αρμοδιότητα αυτή έχει αναλάβει η μυστηριώδης «Πτέρυγα Σ» της Διεύθυνσης Δια-υπηρεσιακής Αντικατασκοπείας (ISI). Η έκθεση των αξιωματούχων του Πενταγώνου αποκαλύπτει ότι στελέχη της ISI έχουν τακτικές συναντήσεις με διοικητές των Ταλιμπάν, με τους οποίους συζήτησαν κατά πόσον θα συνέχιζαν τις επιθέσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν. Λεπτομέρειες για τις στενές σχέσεις μεταξύ ISI και Ταλιμπάν προήλθαν από ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, αλλά και από αξιόπιστους πληροφοριοδότες. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταθέσει παράπονα για τη στήριξη από την ISI στο αντάρτικο των Ταλιμπάν, ενώ νέες λεπτομέρειες αποκαλύπτουν ότι η πακιστανική αντικατασκοπεία υποστηρίζει και άλλες αντίπαλες στους Ταλιμπάν ανταρτικές οργανώσεις.
Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Πακιστάν αρνούνται, όμως, επίμονα οποιαδήποτε σχέση της κυβέρνησής τους με τους Ταλιμπάν, ενώ με τη θέση αυτή μοιάζουν να συμφωνούν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επισημαίνουν ότι η στήριξη προς τους Ταλιμπάν προέρχεται από χαμηλότερα κλιμάκια των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και όχι από την ηγεσία τους.
Αναγνωρίζοντας έστω και έμμεσα την αξία τέτοιων επαφών, η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την πακιστανική να αξιοποιήσει τις επαφές της με τους Ταλιμπάν, ώστε να πείσει τους διοικητές τους να περιορίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον συμμαχικών στόχων. Η αδυναμία -ή η απροθυμία- της κυβέρνησης του Αλί Ζαρντάρι να διακόψει τους δεσμούς της με τους Ταλιμπάν αποκαλύπτει την περιπλοκότητα των διαρκώς μεταβαλλόμενων συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση Ομπάμα παραδέχεται την ίδια στιγμή ότι προσπαθεί να αντιληφθεί και να εκμεταλλευθεί τις συμμαχίες αυτές, στην προσπάθειά της να εκπονήσει αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης της αφγανικής εξέγερσης.
Πακιστανοί αξιωματούχοι όμως υποστηρίζουν ότι οι επαφές με τους Ταλιμπάν δεν απειλούν τη συμμαχική στρατηγική, αλλά αποτελούν προσπάθειες εξεύρεσης βιώσιμης πολιτικής λύσης, στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα. Το Πεντάγωνο καταγγέλλει, όμως, την ISI ότι όχι μόνο έχει εξοπλίσει τους Ταλιμπάν, αλλά και ότι αναλαμβάνει ακόμη και στρατολόγηση μαχητών για λογαριασμό τους, σε ισλαμικές σχολές του Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.