Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Ο Ομπάμα και η Ρωσία.


Μέσα στους δύο τελευταίους μήνες η κυβέρνηση του Ομπάμα ανέλαβε πολλαπλές διπλωματικές πρωτοβουλίες ξεκινώντας συνομιλίες με διάφορους «εχθρούς» και «φίλους». Οι πρωτοβουλίες αυτές καταδεικνύουν την θέληση των ΗΠΑ να επαναπροσδιορίσουν την εξωτερική τους πολιτική σε γενικότερα επίπεδα. Αν και είναι νωρίς για να προκαταλάβουμε τα όποια αποτελέσματα της κίνησης αυτής, εν τούτοις οι πρωτοβουλίες του Ομπάμα φαίνονται ενθαρρυντικές για την διατήρηση της ειρήνης στην όλη περιοχή που επηρρεάζει την πατρίδα μας. Οι πρωτοβουλίες του Ομπάμα σε σχέση με τη Ρωσία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι Ρώσοι πιέζουν για μια γενική αναδίπλωση του ΝΑΤΟ έτσι που η επιρροή του να μην αγγίζει την Γεωργία και την Ουκρανία. Πιέζουν επίσης και για την ακύρωση των Αμερικανικών σχεδίων για εγκατάσταση βαλλιστικών πυραύλων στην ανατολική Ευρώπη και για την αποχή των Αμερικανών από οποιεσδήποτε πολιτικές ή στρατιωτικές παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή Ρωσικών συμφερόντων (που ξεκινάει από τη Βαλτική και καταλήγει μέσω του Καυκάσου στην Κεντρική Ασία). 

 Ο Ομπάμα ανταποκρίθηκε στις Ρωσικές επιθυμίες μέσω της επανέναρξης συνομιλιών σχετικά με την συνθήκη πυρηνικών START I έχοντας λάβει ως αντάλλαγμα την άδεια της Μόσχας να επιτραπεί η διακομιδή Αμερικανικού μη στρατιωτικού υλικού για το Αφγανιστάν μέσω της Ρωσίας και της Κεντρικής Ασίας. Σε συζητήσεις κάτω από το τραπέζι, οι ΗΠΑ επιδεικνύουν υποχωρητικότητα ακόμη και στο θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων εφόσον όμως η Ρωσία πιέσει την Τεχεράνη να αναδιπλώσει τις όποιες πυρηνικές της προθέσεις. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους δεν πολυσυμφωνούν καθώς πιστεύουν ότι για να διακινδυνεύσουν τις σχέσεις τους με το Ιράν απαιτούνται πολύ περισσότερες υποχωρήσεις και παροχές από τις ΗΠΑ προς την Ρωσία.

 Στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Γενεύη η Κλίντον αναβάθμισε την προσφορά προς την Ρωσία αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αμερική θα ξεκινούσε το «φρενάρισμα» της σχεδιαζόμενης επέκτασης του ΝΑΤΟ. Αυτό το έκανε αν και μια τέτοια πρωτοβουλία θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους της στην πρώην ΕΣΣΔ που βλέπουν το ΝΑΤΟ ως την μόνη ασπίδα τους απέναντι στον όποιο Ρωσικό επεκτατισμό. Η πρωτοβουλία αυτή της Κλίντον, παρακολουθείται στενά από τους Ρώσους που μέχρι στιγμής αδυνατούν να την ερμηνεύσουν ως μια σοβαρή χειρονομία ή απλά ως μια κίνηση δημοσίων σχέσων της Κλίντον. Όλα βέβαια θα ξεκαθαρίσουν στην επικείμενη συνάντηση του Ομπάμα με τον Μεντβέντεφ. Αναμένουμε.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.