Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Συνελήφθη ο δολοφόνος της Αννας Πολιτκόφσκαγια

Του ανταποκριτή στη Μόσχα Aχιλλεα Πατσουκα

Στα χέρια των ρωσικών διωκτικών αρχών βρίσκεται ο Ρουστάμ Μαχμούντοφ, φερόμενος ως δολοφόνος της δημοσιογράφου Αννας Πολιτκόφσκαγια, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Σαϊντάχμετ Αρσαμερζάγεφ. Ο φερόμενος ως δράστης, που συνελήφθη στην Τσετσενία και χθες μεταφέρθηκε στη Μόσχα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δικηγόρου του κρυβόταν επί σειρά ετών, μέχρι που πριν από λίγες ημέρες, έχοντας κουραστεί να τον καταδιώκουν οι Αρχές, επέστρεψε στο σπίτι της μητέρας του γνωρίζοντας πως θα τον έπιαναν.

Οι Αρχές υποστηρίζουν πως έφτασαν δύσκολα στη σύλληψη του υπόπτου της δολοφονίας της Πολιτκόφσκαγια, καθώς είχε στην κατοχή του δεκάδες διαβατήρια. Ο Ρουστάμ είναι ένας από τους τρεις αδελφούς που φέρονται ως δράστες της δολοφονίας της αντιπολιτευόμενης δημοσιογράφου το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου του 2006. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ο Ρουστάμ ήταν αυτός που πυροβόλησε ενώ οι δύο αδελφοί του, Ιμπραγκίμ και Τζαμπράιλ, παρακολουθούσαν το θύμα. Αν και τα δύο αδέρφια έχουν αθωωθεί λόγω έλλειψης αποδείξεων, η αστυνομία μέχρι σήμερα επιμένει πως είχαν ενεργό ρόλο στη δολοφονία. Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη της οικογένειας των φερόμενων ως δραστών, καθώς και των δικηγόρων τους, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως οι εξετάσεις DNA που έγιναν δεν αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους.

Με την ανάκριση του Ρουστάμ Μαχμούντοφ, αλλά και την έρευνα των Αρχών να είναι σε κρίσιμο για την υπόθεση σημείο, τόσο η οικογένειά του όσο και το Κρεμλίνο επιθυμούν να αποκαλυφθεί η αλήθεια προκειμένου να επέλθει η κάθαρση για διαφορετικούς λόγους. Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο και κυρίως ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να αισθάνονται απολύτως δικαιωμένοι ύστερα από την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο απεφάνθη πως η πρώτη σειρά κατηγοριών εναντίον του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι δεν είχε πολιτικά κίνητρα. Η απόφαση αυτή αποτελεί ηχηρή απάντηση σε πολλούς Δυτικούς ηγέτες αλλά και σε μεγάλα ΜΜΕ, που επί χρόνια υποστήριζαν ότι οι διώξεις εναντίον του άλλοτε ισχυρού ολιγάρχη είχαν πολιτικά κίνητρα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_01/06/2011_444176

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.