Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Δεν υποχωρεί στο θέμα των οικισμών το Ισραήλ



Δεν υπάρχει ανάγκη κατάργησης εβραϊκών οικισμών με αφορμή μια ειρηνευτική συμφωνία δήλβσε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων. Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κάλεσε τον Νετανιάχου και τις αραβικές χώρες να επιδείξουν «ειλικρίνεια» στο Μεσανατολικό.

Το Ισραήλ δεν θα πρέπει να καταργήσει κανέναν εβραϊκό οικισμό ενόψει μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους, ανακοίνωσε ισραηλινός υπουργός και σημαντικό στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος Λικούντ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Jerusalem Post.

Όπως ακριβώς οι Άραβες ζουν στο Ισραήλ, έτσι και οι Εβραίοι θα μπορούν να ζουν σε μια μελλοντική παλαιστινιακή οντότητα, δήλωσε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιαλόν.


Σχεδόν το 20% του πληθυσμού των 7,5 εκατομμυρίων στο Ισραήλ είναι Παλαιστίνιοι Άραβες πολίτες.

«Οι Εβραίοι πρέπει να μπορούν να παραμείνουν στην παλαιστινιακή οντότητα», δήλωσε ο Γιαλόν, με αφορμή την 62η επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, ο εορτασμός της οποίας αρχίζει την Κυριακή το απόγευμα.

«Αν μιλάμε για συνύπαρξη και ειρήνη, γιατί οι Παλαιστίνιοι επιμένουν το έδαφος που θα έχουν, να εκκαθαριστεί από Εβραίους;» τόνισε.

Πρέπει «οι Εβραίοι να μπορούν να κατοικούν στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια υπό ισραηλινή κυριαρχία και με ισραηλινή υπηκοότητα», είπε μιλώντας με τους βιβλικούς εβραϊκούς όρους που το Ισραήλ χρησιμοποιεί για να αναφερθεί στη νότια και βόρεια Δυτική Όχθη.

Ο Γιαλόν, που μετέχει στο ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι μεταξύ αυτών που εξετάζουν την απάντηση που θα δώσει το Ισραήλ στο αίτημα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Κλίντον καλεί τον Νετανιάχου και τις αραβικές χώρες να επιδείξουν ειλικρίνεια.

Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ όπως και τις αραβικές χώρες να επιδείξουν «ειλικρίνεια» στις προσπάθειές τους.

«Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Θα πρέπει κάθε πλευρά, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ να κάνει δύσκολες επιλογές αλλά αναγκαίες. Και αυτό προϋποθέτει τολμηρή ηγεσία», είπε σε ομιλία της στο ερευνητικό «Κέντρο Ντάνιελ Αβραάμ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή» .

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει πει ότι δέχεται την προοπτική της λύσης των δύο κρατών, υπενθύμισε η Κλίντον.

Ωστόσο τόνισε ότι «η διευκόλυνση στην πρόσβαση και τις μετακινήσεις εντός της Δυτικής Όχθης, μετά τις αξιόπιστες βελτιώσεις στο τομέα της ασφάλειας από τους Παλαιστίνιους, δεν αρκούν για να αποδειχτεί στους Παλαιστίνιους ότι αυτή η συνύπαρξη είναι ειλικρινής» .

«Ενθαρρύνουμε το Ισραήλ να συνεχίσει να προωθεί την παγκόσμια ειρήνη, δείχνοντας σεβασμό στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων, σταματώντας την εποικιστική δραστηριότητα και απαντώντας στις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα», πρόσθεσε.

Η Κλίντον κάλεσε το Ισραήλ να «αποφεύγει δηλώσεις και μονομερείς ενέργειες κυρίως σε σχέση με την ανατολική Ιερουσαλήμ, που μπορεί να πλήξουν την εμπιστοσύνη ή να διακυβεύσουν την έκβαση του διαλόγου» .

Η Ουάσινγκτον που έχει αφιερώσει μήνες προσπαθειών για να επιτύχει την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, καταδίκασε έντονα την ισραηλινή απόφαση για την ανέγερση νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είναι θέμα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τις αραβικές χώρες, η Κλίντον είπε πως «είναι συμφέρον τους να προωθήσουν την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία με πράξεις και όχι μόνο με λόγια και να διευκολύνουν τους Παλαιστίνιους στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων» .

«Αν η αραβική πρωτοβουλία είναι πράγματι μια ειλικρινής πρόταση όπως δείχνει ότι είναι, δεν θα έχουμε να αντιμετωπίζουμε την απειλή της απόσυρσής της από ορισμένες αραβικές χώρες κάθε φορά που υπάρχει μια δυσκολία», πρόσθεσε.

Η Κλίντον επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για ένα «ισχυρό και ασφαλές Ισραήλ», το οποίο κάλεσε να ενισχύσει την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής στην ενίσχυση της οικονομίας στη Δυτική Όχθη, ενώ η διεθνής βοήθεια μειώθηκε από 28% σε 18% του παλαιστινιακού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μεταξύ 2008 και 2009.

Η Κλίντον προειδοποίησε ότι το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία ευνοεί τους εχθρούς της ειρήνης αυτής, υπονοώντας την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου και το Ιράν.

«Οποιαδήποτε κίνηση που απομακρύνεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποδυναμώνει τη θέση όσων θέλουν να γυρίσουν σελίδα και έχουν στραφεί προς την οικοδόμηση μιας πιο ευημερούς Μέσης Ανατολής», επισήμανε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.