Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Στην τελική ευθεία η αναθεώρηση


Ολοκληρώθηκε, χθες, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρώτη φάση της ψηφοφορίας για το Σύνταγμα

Ολοκληρώθηκε χθες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρώτη φάση της ψηφοφορίας για την έγκριση ή την απόρριψη της τροποποίησης 27 άρθρων του Συντάγματος Εβρέν, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης της κυβέρνησης Ερντογάν. Κατά τη χθεσινή ημέρα, το κυβερνητικό σχέδιο συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία - προφανώς υπερέβη τον αριθμό των 336 βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Δεν συγκέντρωσε όμως για λίγες ψήφους τις 367, σε σύνολο 550 εδρών, που χρειάζονται για την επικύρωση.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Κυριακή, ημέρα έναρξης της τελικής φάσης της διαδικασίας. Στο διάστημα αυτό, που δεν πρέπει να υπερβεί τις πέντε ημέρες, θα γίνει η τελική ανάγνωση και η δεύτερη ψηφοφορία. Εάν και τότε δεν υπάρξει πλειοψηφία, αλλά ο αριθμός των ψήφων κυμανθεί μεταξύ των 330 το λιγότερο και κάτω από τις 367, τότε ο πρόεδρος Γκιουλ θα προκηρύξει δημοψήφισμα, όπως ορίζει το Σύνταγμα.



Σύμφωνα με προγενέστερες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος προσδιορίζεται στα τέλη Ιουνίου ή τον Ιούλιο. Από το αποτέλεσμά του, διατείνονται ορισμένοι αναλυτές και παρατηρητές, εξαρτάται όχι μόνο η τύχη της αποσπασματικής για την ώρα συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά αυτού καθεαυτού του Συντάγματος του στρατηγού Εβρέν (1982). Εκβαση επιτυχής για την κυβέρνηση Ερντογάν στο δημοψήφισμα ίσως ανοίξει τον δρόμο και για την επίσπευση των γενικών εκλογών, λένε οι αναλυτές, που δεν αποκλείουν ωστόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός να χρησιμοποιήσει το ωφέλιμο διάστημα έως τις εκλογές του 2011 για να συνεχίσει το δικό του εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα, επικαλούμενος τις επιταγές της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι κυρίως άξονες της παρούσας συνταγματικής αναθεώρησης είναι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η τροποποίηση του συστήματος για την απαγόρευση των κομμάτων -με προεκτάσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο-, η παραπομπή στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια. Κυρίως δε η δυνατότητα παραπομπής σε δίκη των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980. Στο συγκεκριμένο σημείο επικράτησε σύγχυση, καθώς η κυβέρνηση παρήλλαξε αιφνιδιαστικά την αρχική της πρόταση. Κατά τη «Χουριέτ», με την παραλλαγή αυτή ναι μεν καταργείται το «προσωρινό» άρθρο 15 του ’82, βάσει του οποίου οι πραξικοπηματίες εξασφάλιζαν την ατιμωρησία, δεν αίρεται όμως το καθεστώς της παραγραφής του αδικήματος.

Το συγκεκριμένο σημείο αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση και εξίσου έντονων αντιδράσεων εκ μέρους της αξιωματικής και μη αντιπολίτευσης. Ψηφίστηκε από τους 336 του ΑΚΡ, καταψηφίστηκε από το εθνικιστικό ΜΗΡ (70), ενώ απείχε η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το κουρδικό BDP και το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα (DSP). Από κυβερνητικής πλευράς επικρίθηκε η αποχή της αντιπολίτευσης, από πλευράς CHP η κυβέρνηση κατηγορείται για «άμβλυνση» της στάσης της προς τους πραξικοπηματίες με στόχο να προσελκύσει κεντρώες ψήφους.

Εξάλλου, ο ηγέτης του CHP Ντενίζ Μπαϊκάλ επανέλαβε χθες ότι είναι έτοιμος να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, για να κηρύξει άκυρη την κυβερνητική αναθεώρηση εάν αυτή υπερψηφιστεί στην Εθνοσυνέλευση.

1 σχόλιο:

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.