Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ανακαταμέτρηση ψήφων της Βαγδάτης



ΒΑΓΔΑΤΗ. Την ανακαταμέτρηση τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων ψήφων της Βαγδάτης από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου διέταξε η ιρακινή επιτροπή που διερευνά τις καταγγελίες περί παρατυπιών και νοθείας στη διάρκεια της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας. Η ανακαταμέτρηση αποφασίστηκε έπειτα από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού, Νουρί αλ Μαλικί, και ενδέχεται να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα προς όφελός του. Η εντολή της τριμελούς Ανεξάρτητης Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής συνέπεσε με τη δήλωση του ισχυρού σιίτη ηγέτη, Αμάρ αλ Χακίμ, σύμφωνα με τον οποίον ουδείς από τους νικητές μπορεί να κατακτήσει την πρωθυπουργία διότι αμφότεροι στερούνται επαρκούς υποστήριξης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η ανακοίνωση της επιτροπής συνέπεσε επίσης με την είδηση του θανάτου δύο καταζητούμενων μελών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο ένας εκ των οποίων είχε διαφύγει πολλάκις τη σύλληψη παρά τους παλαιότερους ισχυρισμούς των Αρχών ότι τον σκότωσαν ή τον αιχμαλώτισαν. Τη σχετική δήλωση έκανε ο ίδιος ο Μαλικί, ο οποίος ανέφερε ότι οι Αμπού Αγιούμπ αλ Μασρί και Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε κοινή επιχείρηση των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων. Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι δύο πράγματι σκοτώθηκαν, ενώ στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε ότι η χώρα του πιθανόν να μην είχε λάβει μέρος στην εισβολή εάν γνώριζε ότι ο Σαντάμ δεν κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής...



Ο Μαλικί, όπως είναι γνωστό, κέρδισε 89 έδρες της Βουλής, σε σύνολο 325, αλλά ήλθε δεύτερος μετά τον πρώην πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, ο οποίος εξασφάλισε 91 έδρες. Ουδείς εκ των δύο έχει καταφέρει ακόμη να βρει τη χρυσή τομή για τον σχηματισμό ενός βιώσιμου συνασπισμού πλειοψηφίας με την υποστήριξη άλλων κομμάτων, αλλά ο Μαλικί ελπίζει τώρα να καρποφορήσει η παράλληλη εκστρατεία του για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος. Υποστηρίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πλαστό, η συμμαχία του Μαλικί, Κράτος του Νόμου, έχει ζητήσει ανακαταμέτρηση των ψήφων σε πέντε επαρχίες, περιλαμβανομένης της περιοχής της Βαγδάτης, που εκλέγει σχεδόν το ένα πέμπτο των κοινοβουλευτικών εδρών.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.