Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Nεαροί Αφγανοί σκοτώθηκαν από νατοϊκά πυρά



ΚΑΜΠΟΥΛ. Τέσσερις άμαχοι έφηβοι Αφγανοί σκοτώθηκαν στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν όταν άνδρες του ΝΑΤΟ άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι νεαροί. Ο Ραματουλάχ Μανσούρ, πατέρας δύο εκ των θυμάτων, δήλωσε ότι οι νεαροί επέστρεφαν από αγώνα βόλεϊ τον οποίο είχαν πάει να παρακολουθήσουν. Στο πολιτικό μέτωπο, οι υποψήφιοι για τις βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 18 Σεπτεμβρίου, άρχισαν να υποβάλλουν τις υποψηφιότητές τους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η γενικευμένη διαφθορά θα εξακολουθήσει να αποτελεί μείζον εμπόδιο στην πορεία της δοκιμαζόμενης χώρας προς τη Δημοκρατία.


Αρχικώς το ΝΑΤΟ είχε υποστηρίξει ότι οι νεκροί στο περιστατικό στην περιοχή Γκουρμπούζ, στην επαρχία Χοστ, ήταν «γνωστοί αντάρτες», όμως αργότερα παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για αμάχους. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε το γεγονός με ανακοίνωση στην οποία επεσήμανε ότι επρόκειτο για τέσσερις αμάχους και προσέθεσε ότι η συγκεκριμένη πράξη αντιβαίνει προς τη δέσμευση των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, περί προστασίας του αμάχου πληθυσμού στη χώρα. Στην ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η πομπή των οχημάτων του επέστρεφε στη βάση της όταν τους προσέγγισε άγνωστο όχημα με σβηστά φώτα, το οποίο ανέπτυσσε ταχύτητα. Οι άνδρες του ΝΑΤΟ άνοιξαν πυρ στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν το ξένο όχημα το οποίο εξακολουθούσε να αναπτύσσει ταχύτητα. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι νεκροί είχαν θεωρηθεί αντάρτες επειδή τα βιομετρικά τους στοιχεία είχαν καταχωριστεί στη βάση δεδομένων της Συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει ανάλογα στοιχεία για χιλιάδες αμάχους αλλά και για υπόπτους για τρομοκρατία στο Αφγανιστάν.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου αποτελεί θετική εξέλιξη αναφορικά με τη συνέχιση της δύσκολης πορείας εκδημοκρατισμού του Αφγανιστάν. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αφγανός πρόεδρος Καρζάι διόρισε νέο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του Αφγανιστάν, υπό το βάρος διεθνών και εσωτερικών πιέσεων μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, οι οποίες είχαν αμαυρωθεί από εκτεταμένη νοθεία. Δυτικοί υποστηρικτές της κυβέρνησης Καρζάι δηλώνουν πάντως ότι δεν περιμένουν ότι στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου δεν θα σημειωθεί νοθεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.