Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Πιέσεις στην Αυστραλία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων




Σε «τεντωμένο σκοινί» οι σχέσεις με την Τουρκία.


Οι ιδιαίτερα καλές σχέσεις Αυστραλίας-Τουρκίας αναμένεται να δοκιμαστούν λόγω της πίεσης που ασκείται στην αυστραλιανή κυβέρνηση να προβεί στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την ημέρα των ANZACS. Εκδηλώσεις που, εκτός από την Αυστραλία, έχουν και το επίκεντρό τους στην Καλλίπολη της Τουρκίας όπου έπεσαν χιλιάδες Αυστραλοί.

Συγκεκριμένα το πρωινό της 25ης Απριλίου του 1915, 15.000 άπειροι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες, κατόπιν διαταγής των Άγγλων αξιωματικών τους, αποβιβάστηκαν στις ακτές της Καλλίπολης στα Δαρδανέλια, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο να καταλάβουν τα Στενά και να επιτρέψουν στους Ρώσους συμμάχους τους στην «Αντάντ» να περάσουν με τα πλοία τους τον Ελλήσποντο και να ανοιχτούν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.


Οι επιχειρήσεις, που κράτησαν έως τον Ιανουαρίου του 1916, στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία. Κάπου 2.000 Αυστραλοί βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνο το πρωινό της 25ης Απριλίου 1915, αφού οι Τούρκοι, που ανήκαν στο αντίπαλο στρατόπεδο των «Κεντρικών Δυνάμεων», τους περίμεναν κρυμμένοι στις ακτές της Καλλίπολης και τους αποδεκάτισαν. Τους επόμενους μήνες άλλοι 11.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες άφηναν την τελευταία τους πνοή στα μέρη εκείνα.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Δη Οστράλιαν» (The Australian) μόλις μια μέρα νωρίτερα, στις 24 Απριλίου του 1915 άρχιζε η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς οπότε 1,5 εκατ. άνθρωποι, το 80% του πληθυσμού της Δυτικής Αρμενίας, χάθηκε στην πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα.

Η ίδια εφημερίδα συμπληρώνει:

«Καθώς πολυάριθμοι Αυστραλοί βρίσκονται στην Καλλίπολη για την επέτειο του Anzac Day στην Αυστραλία αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη γενοκτονία ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων».

Μεταξύ αυτών που πιέζουν την κυβέρνηση είναι η βουλευτής Μαξίν Μακιού που ανήκει στην Εργατική κυβερνητική παράταξη και η οποία έχει αρκετούς Αρμένιους στην εκλογική της περιφέρεια.

Άλλος ένας είναι ο σκιώδης θησαυροφύλακας και βασικό στέλεχος του Φιλελεύθερου κόμματος, Τζο Χόκι, του οποίου ο παππούς ήταν Αρμένιος.

Ο ίδιος ο κ. Χόκι είναι κατηγορηματικός: «Η Αυστραλία», είπε, «επιβάλλεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Και όσο καθυστερεί να το πράξει, οι σχέσεις μας με την σύγχρονη Τουρκία θα επηρεάζονται αρνητικά από το γεγονός αυτό».

Ο δεύτερος γραμματέας της Τουρκικής πρεσβείας στην Καμπέρα, Ομούτ Οζτούρκ, απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί γενοκτονίας.

«Πρόκειται», είπε, «για μια συστηματική δυσφημιστική προπαγάνδα σε βάρος της Τουρκίας από το Αρμενικό λόμπι σε διάφορες χώρες. Οποιαδήποτε αναγνώριση ή οποιοδήποτε ψήφισμα με το οποίο θα κατηγορείται η Τουρκία για ένα έγκλημα που δεν έκανε θα είναι απαράδεκτο» είπε ο κ. Οζτούρκ και κατέληξε:

«Αυτές οι κατηγορίες είναι τελείως αβάσιμες».

Σύμφωνα όμως με την αυστραλιανή εφημερίδα στοιχεία για την εξόντωση των Αρμενίων υπάρχουν «ακόμα και στα αυστραλιανά αρχεία».

«Και υπάρχουν», συμπληρώνει η ίδια εφημερίδα, «και οι μαρτυρίες Αυστραλών αιχμαλώτων του πρώτου παγκοσμίου πολέμου».

Σήμερα στην Αυστραλία ζουν μόνο τρεις Αρμένιοι που έζησαν την περίοδο 1915-23.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτειακή Βουλή της Νότιας Αυστραλίας έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.