Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Στη Χιλή το ισχυρότερο τηλεσκόπιο




Στην έρημο Ατακάμα θα κατασκευαστεί έως το 2018 το ευρωπαϊκό E-ELT, κόστους ενός δισ. ευρώ

BBC

ΜΟΝΑΧΟ. Την τοποθεσία κατασκευής του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στον κόσμο επέλεξε η Ευρώπη. Το τηλεσκόπιο θα κατασκευασθεί στην περιοχή Τσέρο Αρμαζόνες, όρος με υψόμετρο 3.000 μέτρων στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Το τηλεσκόπιο E-ELT (Ευρωπαϊκό Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο) θα διαθέτει κύριο κάτοπτρο διαμέτρου 42 μέτρων, ενώ αστρονόμοι εκτιμούν ότι το τηλεσκόπιο νέας γενιάς θα είναι τόσο ισχυρό, που θα είναι ικανό να καταγράψει απευθείας εικόνες βραχωδών πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Το E-ELT θα είναι επίσης ικανό να προσφέρει συγκεκριμένες πληροφορίες για την υφή μαύρων τρυπών, τον σχηματισμό γαλαξιών, τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη» που καταλαμβάνει το Διάστημα, αλλά και την ακόμη πιο μυστηριώδη «σκοτεινή δύναμη», που φαίνεται ότι οδηγεί το σύμπαν σε διαρκή και επιταχυνόμενη επέκταση. Το φιλόδοξο πρόγραμμα E-ELT είναι σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι παρατηρήσεις των αρχέγονων γαλαξιών που θα εξασφαλίσει να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να καταλάβει πώς ακριβώς σχηματίστηκαν και αναπτύχθηκαν τα αστρικά αυτά σώματα. Το E-ELT θα αποτελέσει επίσης μοναδικό εργαλείο για την καταγραφή της μεταβολής των διάφορων χημικών στοιχείων στο Σύμπαν και την κατανόηση της γέννησης άστρων στο εσωτερικό των γαλαξιών. Ενας από τους πλέον συναρπαστικούς στόχους του E-ELT είναι η απευθείας μέτρηση της επιτάχυνσης της επέκτασης του Σύμπαντος, που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ίδια την αντίληψή μας για το Σύμπαν.


Η υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO), που διαχειρίζεται το πρόγραμμα του E-ELT, ανέφερε ότι σχεδιάζει να εγκαινιάσει το έργο μέχρι το 2018. Το συνολικό κόστος κατασκευής εκτιμάται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η επιλογή της ερήμου στη Χιλή έγινε αφού το διοικητικό συμβούλιο της υπηρεσίας ESO μελέτησε επί σειρά ετών εναλλακτικές γεωγραφικές τοποθεσίες στη Χιλή και στα ισπανικά Κανάρια νησιά. Η περιοχή Τσέρο Αρμαζόνες βρίσκεται 20 χλμ. από το Τσέρο Παρανάλ, όπου η ESO διατηρεί το άλλο της μεγάλο τηλεσκόπιο. Οπως και το Παρανάλ, η περιοχή του Αρμαζόνες χαρακτηρίζεται από τις σχεδόν τέλειες συνθήκες παρατήρησης, με 320 νύχτες καθαρού ουρανού κατά μέσο όρο τον χρόνο. Το γνωστό σε όλη τη Λατινική Αμερική ξηρό κλίμα της ερήμου Ατακάμα σημαίνει ότι η ποσότητα υδρατμών στην ατμόσφαιρα είναι απειροελάχιστη, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την παραμόρφωση που υφίσταται το φως των αστέρων, όταν αυτό γίνεται αντικείμενο παρατήρησης μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Τα συνδεδεμένα μεταξύ τους κάτοπτρα του E-ELT θα επιτρέπουν στο τηλεσκόπιο να συλλέγει 15 φορές περισσότερο φως απ’ ό,τι τα μεγαλύτερα οπτικά τηλεσκόπια που λειτουργούν σήμερα στον κόσμο, ενώ η ευκρίνεια των εικόνων που θα μεταδίδει θα είναι και αυτή 15 φορές μεγαλύτερη από την ευκρίνεια των εικόνων του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ. Το E-ELT δεν είναι παρά ένα από τα φιλόδοξα προγράμματα που σχεδιάζει η Ευρώπη για τα ερχόμενα 20 χρόνια και περιλαμβάνουν συστήματα πανίσχυρων λέιζερ και την κατασκευή του μεγαλύτερου παγοθραυστικού σκάφους στον κόσμο.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.