Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

O πρόεδρος Ομπάμα και η ημερήσια διάταξη

Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post

Οταν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα συζητούν περί προσεγγίσεων στην εξωτερική πολιτική, χρησιμοποιούν συχνά τον όρο «ημερήσια διάταξη». Ο όρος αφορά τους συνήθεις κανονισμούς της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, εκεί όπου οι εν λόγω αξιωματούχοι εργάζονταν πριν.

Κορυφαίος βοηθός του προέδρου εξηγεί τι θα συμβεί εάν ένας ανώτερος αξιωματούχος επιχειρήσει να εισέλθει στο Οβάλ Γραφείο για να ενημερώσει τον Μπαράκ Ομπάμα για κάποια πρωτοβουλία σχετική με την πολιτική για τα κατοικίδια. Ο πρόεδρος θα τον αποπέμψει, λέγοντας ότι το ζήτημα δεν έχει εξεταστεί από το επιτελείο του, επομένως δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη, εξηγεί ο βοηθός.


Ημερήσια διάταξη σημαίνει λοιπόν «κανονική διαδικασία» για την ομάδα των αξιωματούχων. Πρόκειται για την πεμπτουσία του οράματος Ομπάμα περί διακυβερνήσεως: τάξη, μεθοδικότητα, όχι εκπλήξεις.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πιστεύουν ότι έχουν επιτέλους αναχαιτίσει, μεσούντος του δεύτερου έτους της προεδρίας Ομπάμα, τη γραφειοκρατική αταξία. Δημιούργησαν ένα σύστημα το οποίο πλαισιώνει και θέτει σε εφαρμογή πρωτοβουλίες σχετικές με την ασφάλεια επί ευρέος φάσματος διεθνών θεμάτων.

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια επίδειξη της διαδικασίας αυτής την περασμένη εβδομάδα, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής των 47 κρατών για την πυρηνική τρομοκρατία στην Ουάσιγκτον, ζήτημα που αναρριχήθηκε στις υψηλές προτεραιότητες της πολιτικής Ομπάμα. Η ημερήσια διάταξη ήταν τακτικότατη, όλα συνέβησαν κατά τα ειωθότα, με τις λιμουζίνες να κάνουν αγώνα δρόμου ολόγυρα στην πόλη, μεταφέροντας τους ειδικούς περί τη χάραξη πολιτικής σε πολυπρόσωπα συνέδρια ή διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο - και με τις σειρήνες να αντιλαλούν, ενώ οι αστυνομικοί έδιωχναν τους κοινούς θνητούς από τη μέση.

«Μπιπ, μπιιιπ!», η κόρνα. Μάλλον ήταν Δευτέρα, οπότε σίγουρα επρόκειτο για τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, που αποδεχόταν την πρόταση Ομπάμα για την περιφρούρηση του εμπλουτισμένου σε υψηλό βαθμό ουρανίου της Ουκρανίας. Εκτός και εάν επρόκειτο για τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο, που συζητούσε με τον Ομπάμα τις νέες κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.

Πίσω από την αναταραχή και τον συνωστισμό, μια μεγάλη στρατηγική πρωτοβουλία αναζητούσε τη θέση της στο γεωπολιτικό στερέωμα. Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται στην ιδέα, βάσει της οποίας η πυρηνική απειλή σήμερα δεν είναι συνυφασμένη με πυρηνικές κεφαλές πυραύλων, αλλά με τη νέα απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας. Σήμερα, ακόμη και όταν πρόκειται για «κράτη - παρίες», σαν το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα, ο πραγματικός κίνδυνος κατά τους ειδήμονες περί στρατηγικής είναι μήπως σχάσιμο υλικό πέσει στα χέρια τρομοκρατών. Η παλιά εκδοχή του πυρηνικού Αρμαγεδδώνα ξεχάστηκε.

Η αλλαγή αυτή στην πυρηνική στρατηγική συντελέστηκε μέσα σε θύελλες από έγγραφα δικομματικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Χρειαζόταν όμως η πειθαρχία και η τάξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να επισφραγιστεί. Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται ο παράγων Ομπάμα και η ημερήσια διάταξή του.

Εντός δύο πυρετωδών εβδομάδων υπέγραψε τη νέα συνθήκη START με τη Ρωσία, περικόπτοντας κατά 30% τις πυρηνικές κεφαλές και αποκαθιστώντας τη διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών. Υποσχέθηκε καλύτερη ανταμοιβή σε όσους υπέγραψαν τη συνθήκη για τη μη διασπορά των όπλων, δηλαδή δεσμεύτηκε με ανακοίνωσή του περί νέας «πυρηνικής θέσης» ότι οι υπογράψαντες δεν θα δεχτούν ποτέ πυρηνική επίθεση. Τελευταίος σταθμός ήταν η σύνοδος κορυφής της περασμένης εβδομάδας για την πυρηνική τρομοκρατία.

Και όμως, το ιλιγγιώδες αυτό χρονοδιάγραμμα ήταν προϊόν μεθοδικότητας. Εχει κανείς την εντύπωση πως ελέγχοντας τον κατάλογο με τις προτεραιότητες και υποχρεώσεις στην εξωτερική πολιτική από την έναρξη της προεδρίας του και μετά, μεθοδεύοντας την αναπροσαρμογή απαρχαιωμένων κατά τη γνώμη του πολιτικών, ο Ομπάμα ακολούθησε την εξής διαδικασία: 1. Βελτίωση της εικόνας των ΗΠΑ διεθνώς. Επετεύχθη. 2. Επανατοποθέτηση των σχέσεων με τη Ρωσία. Επετεύχθη. 3. Βελτίωση σχέσεων με Πακιστάν, ώστε οι ΗΠΑ να έχουν βιώσιμη διέξοδο από το Αφγανιστάν. Επετεύχθη. Ενθάρρυνση του διαλόγου Ινδίας - Πακιστάν. Επετεύχθη. 4. Προσπάθεια προσέγγισης του Ιράν, ώστε να είμαστε αξιόπιστοι όταν αργότερα θα ζητήσουμε αυστηρότερες κυρώσεις. Επετεύχθη. 5. Εκπόνηση ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή. Σχεδόν επετεύχθη, ακόμη υπό επεξεργασία.

Ολες αυτές οι μεθοδεύσεις πέρασαν από ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό άριστη διοίκηση. Πρώτα από την ομάδα των «ενηλίκων», δηλαδή την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον υπουργό Αμυνας Μπομπ Γκέιτς και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζιμ Τζόουνς, που εξετάζουν εξονυχιστικά όλα τα ζητήματα. Επειτα, από τους υφιστάμενους αυτών «σχεδιαστές», δηλαδή τον Τομ Ντόνιλον, αναπληρωτή σύμβουλο ασφαλείας, και το αφεντικό του, τον Ραμ Εμάνιουελ, προσωπάρχη.

Επιχειρώντας να εγκαθιδρύσει τη φυσιολογική του τάξη, ο Ομπάμα προσπαθεί να διορθώσει την τακτική Μπους. Στη δεύτερη θητεία του, ο Μπους προσπάθησε να «προσωποποιήσει» την πολιτική, επικοινωνούσε με τηλεδιασκέψεις μέσω ασφαλούς υποτίθεται δικτύου, με την ηγεσία στην Καμπούλ ή τη Βαγδάτη. Μόνο που του ξέφευγαν κάτι λεπτομέρειες. Στην πρώτη του θητεία, στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας επικρατούσε χάος. Ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ αρνιόταν να μετάσχει στη διυπηρεσιακή διαδικασία -δηλαδή τη συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών- και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι διηύθυνε ένα δεύτερο συμβούλιο, επανδρωμένο με δικούς του. Καθόλου παράξενο λοιπόν που η εξωτερική πολιτική ήταν τόσο μπερδεμένη.

Το επικίνδυνο με τον Ομπάμα είναι ότι προσπαθεί να πετύχει πάρα πολλά. Είναι ένας φιλόδοξος, αλλά τακτικός και μεθοδικός άνθρωπος, που του αρέσουν πολύ οι πρωτοβουλίες. Τουλάχιστον, όμως, συγκρότησε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που διοικείται σωστά, οι αποφάσεις του έχουν ειρμό, και έτσι έχει το περιθώριο του ταχυδακτυλουργικού ελιγμού.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.