Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Αιματηρές συμπλοκές με ισλαμιστές αντάρτες στις Φιλιππίνες

A.P., AFP

ΙΣΑΒΕΛΑ. (ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ). Οι δυνάμεις ασφαλείας των Φιλιππίνων συγκρούστηκαν χθες με ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι επιχείρησαν την προηγουμένη να πολιορκήσουν μια χριστιανική πόλη, στα νότια της χώρας, και κατάφεραν να τους απωθήσουν. Αν και κατά την επιχείρηση της Τρίτης για την πολιορκία της Ισαβέλα, πρωτεύουσας της νήσου Βασιλεία, σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε αντάρτες, χθες δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού των Φιλιππίνων, οι ένοπλοι της ισλαμικής οργάνωσης Αμπου Σαγιάφ, η οποία λέγεται ότι καθοδηγείται και χρηματοδοτείται από την Αλ Κάιντα, σχεδίαζαν την πολιορκία της Ισαβέλα κατά το πρότυπο της επίθεσης του 1995 εναντίον της χριστιανικής πόλης Ιπίλ, επίσης στα νότια της χώρας. Επικαλούμενος πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, ο υποναύαρχος Αλεξ Πάμα είπε ότι οι αντάρτες είχαν οργανώσει βομβιστικές επιθέσεις με στόχο να καταλάβουν κεντρικές οδικές αρτηρίες, καθώς επιδόθηκαν σε πυρπολήσεις κτιρίων, απαγωγές και επιχειρήσεις απελευθέρωσης κρατουμένων.


Τουλάχιστον 25 αντάρτες της οργάνωσης, φορώντας αστυνομικές στολές και στρατιωτικές στολές παραλλαγής, πυροδότησαν (την Τρίτη) δύο βόμβες, από τις οποίες καταστράφηκε ο καθεδρικός ναός της Ισαβέλα, σε μια από τις χειρότερες επιθέσεις των ανταρτών τους τελευταίους μήνες.

Μνήμες από το 1995

Το όλο σχέδιο θύμιζε πολύ την ανάλογη επίθεση το 1995 στην επίσης χριστιανική πόλη Ιπίλ, όταν οι αντάρτες σκότωσαν πάνω από 50 ανθρώπους αφού προηγουμένως λήστεψαν τράπεζες και καταστήματα και πυρπόλησαν το κέντρο της πόλης. «Η επιδρομή του Ιπίλ ήταν προφανώς το μοντέλο αυτής της αποτυχημένης πολιορκίας», δήλωσε ο Πάμα στο Ασοσιέιτεντ Πρες. «Ηταν μια μεγάλη, καλά σχεδιασμένη επίθεση, η οποία ευτυχώς πήγε στραβά εξαιτίας τους».

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.