Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ !!



του Ανδρέα Πενταρά*

Το πιο σημαντικό από τη πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Κύπρο και τις συνομιλίες που είχε με τη πολιτική ηγεσία του τόπου, ήταν κατά την άποψή μου, η με στόμφο και γεμάτη έπαρση δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι ΄΄η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται΄΄. Η δήλωση αυτή αν δεν έγινε χάριν κομματικών και επικοινωνιακών λόγων, φοβούμαι ότι ο πρόεδρος Χριτόφιας τελεί σε πλήρη άγνοια βασικών στοιχείων που συνθέτουν τις σχέσεις Κύπρου –Ελλάδας σε ένα σημαντικό τομέα διαχείρισης του Κυπριακού που είναι η άμυνα και η εξωτερική πολιτική, ιδαίτερα σε περίπτωση έντασης, κρίσης και πολέμου. Αν ανατρέξει λοιπόν ο πρόεδρος στο Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων που αν δεν κάνω λάθος εξακολουθεί να ισχύει, θα διαπιστώσει ότι οι αποφάσεις τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων (Υπουργικό Συμβούλιο – ΚΥΣΕΑ) όσο και σε επίπεδο Υπουργείων Άμυνας και Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών, λαμβάνονται από κοινού μέσα από τηλεδιασκέψεις ή άλλους τρόπους επικοινωνίας. Αν δεν γινόταν έτσι, θα ήταν παράλογο μια μικρή χώρα των πεντακοσίων χιλιάδων κατοίκων να παίρνει αποφάσεις που θα παρέσυραν ενδεχομένως σε πόλεμο μια χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων.



Δεν μπορούμε από τη μια να υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι το μοναδικό μας στήριγμα στον αγώνα που διεξάγουμε για εθνική επιβίωση, ή να λέμε ότι η Ελλάδα έχει νομικές, ηθικές και ιστορικές ευθύνες έναντι του Ελληνισμού της Κύπρου και από την άλλη να υποστηρίζουμε ότι η Κύπρος αποφασίζει για το πότε και πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις αυτές! Φαίνεται ότι ο πρόεδρος και όσοι βρίσκονται σε αυτή τη σχολή σκέψης, δεν παρακολουθούν καθόλου την εξέλιξη και λειτουργία του διεθνούς συστήματος και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη παρούσα σοβαρή οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, επειδή ακριβώς επηρεάζεται το ευρώ και κατά συνέπεια το εισόδημα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη του οποίου η χώρα βρίσκεται στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πάρε αναγκαία μέτρα και εγώ θα τα στηρίξω, αλλά τον κάλεσε στις Βρυξέλλες, έκατσαν μαζί σε ένα τραπέζι και συναποφάσισαν το μηχανισμό στήριξης της Ελληνικής οικονομίας αλλά και τα μέτρα που η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει. Με λίγα λόγια, όταν μια χώρα βρίσκεται ενταγμένη σε μια οποιαδήποτε ένωση, ή συνασπισμό ή συμμαχία κλπ, με σκοπό την εξυπηρέτηση των εθνικών της συμφερόντων στα πλαίσια επιδίωξης του κοινού με τα άλλα μέλη συμφέροντος, τότε οι σημαντικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται από κάθε κράτος χωριστά αλλά από κοινού. Επιτέλους θα πρέπει να κατανοήσουν όσοι στηρίζουν την άποψη ότι ΄΄η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται΄΄, ότι δεν μπορεί και δεν είναι σωστό ο Έλληνας αγρότης που καλλιεργεί βαμβάκι στη Λάρισα, ή καλαμπόκι στον Έβρο, ή ελιές στη Καλαμάτα, να στείλει το παιδί του να σκοτωθεί στη Κύπρο επειδή έτσι αποφάσισε μια άφρων ενδεχομένως κυβέρνηση της Κύπρου. Ναι, να στείλει το παιδί του να σκοτωθεί στη Κύπρο όταν το αποφασίσει η κυβέρνηση που ανέδειξε με τη ψήφο του ο Ελληνικός λαός μέσα στα πλαίσια μιας κοινής απόφασης με τη Κυπριακή κυβέρνηση.

Απορίας άξιον πάντως είναι και το γεγονός ότι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου μόνο ο ΔΗΣΥ αντέδρασε –χαλαρά κατά την άποψή μου- στη θέση αυτή που πήρε ο πρόεδρος Χριστόφιας ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού. Εάν και τα άλλα κόμματα συμφωνούν με τον πρόεδρο, θα πρέπει δημόσια να το διακηρύξουν και αν διαφωνούν επίσης να διατυπώσουν ευθαρσώς τη θέση τους. Αν συμβαίνει το πρώτο, τότε ας παύσουν να μιλούν για μια νέα πανεθνική στρατηγική, ή για μια Ευρωπαϊκή στρατηγική και άλλα τινά, γιατί η οποιαδήποτε στρατηγική που αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού έχει νόημα μόνο αν στηριχθεί στο Δόγμα ΄΄Κύπρος και Ελλάδα συναποφασίζουν΄΄. Όπως συνέβαινε επί διακυβέρνησης Κληρίδη, όπου Κύπρος και Ελλάδα πέτυχαν τον μεγαλύτερο μεταπολεμικό στόχο του Ελληνισμού, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς ουρές και υποσημειώσεις. Αν δεν διευκρινισθεί το ζήτημα αυτό σε συνεργασία πάντοτε με την Ελληνική κυβέρνηση, κάθε διαπραγμάτευση για το εθνικό μας θέμα είναι μάταια. Η επικείμενη τριήμερη συζήτηση του Κυπριακού στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι μια ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα αυτό και να γνωρίζει τόσον ο Κυπριακός όσο και ο μητροπολιτικός Ελληνισμός, πού το πάει τελικά ο πρόεδρος και το ΑΚΕΛ.

*υποστράτηγος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.