Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Η Τουρκία ξανά σε ρόλο διαιτητή Ιράν - Δύσης


Έτοιμη για διαμεσολάβηση στην κόντρα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Έτοιμη, για μία ακόμη φορά, να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για τη διευθέτηση της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ιράν λόγω του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, είναι η Τουρκία. Από την Τεχεράνη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε χθες τη γνωστή θέση του υπέρ της διπλωματικής λύσης αντί των νέων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, με εργαλείο το γνωστό σχέδιο συμφωνίας για «ανταλλαγή ουρανίου» και με την Τουρκία βασικό του χειριστή.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό συνάδελφό του Μανουσχέρ Μοτακί, ο κ. Νταβούτογλου υπερθεμάτισε ως προς τις «πολύ ιδιαίτερες» σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν στον οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό τομέα, που θα επεκταθούν, είπε, καθώς οι δύο χώρες σχεδιάζουν αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, ώστε από 10 δισ. δολάρια σήμερα να ανέλθουν στα 20 δισεκατομμύρια.



«Εάν οι Ιρανοί φίλοι μας θέλουν και εάν πιστεύουν ότι είναι φρόνιμο να διαδραματίσουμε ρόλο, τότε θα το κάνουμε», είπε αναφερόμενος στην τουρκική διαμεσολάβηση ο κ. Νταβούτογλου. Είχε προηγηθεί την Κυριακή δήλωση του κ. Μοτακί ότι θεωρεί πιθανή μια συμφωνία «ανταλλαγής», «εφόσον εκ μέρους της άλλης πλευράς υφίσταται η πολιτική βούληση, πράγμα που θα δώσει την ευκαιρία να καλλιεργηθεί εκατέρωθεν η εμπιστοσύνη, κυρίως δε η εμπιστοσύνη του Ιράν προς την άλλη πλευρά».

Τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει μια συμφωνία ανταλλαγής, υπό τον όρο ότι το αρχικό σχέδιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα αναπροσαρμοστεί, διότι από τον Οκτώβριο και μετά η Τεχεράνη προέβη στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Βάσει του σχεδίου συμφωνίας του περασμένου Οκτωβρίου, το Ιράν θα παρέδιδε χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο στο εξωτερικό -σε Ρωσία και Γαλλία- και θα παρελάμβανε ισόποση ποσότητα ουρανίου, υψηλού εμπλουτισμού. Η Τεχεράνη ζήτησε η ανταλλαγή να γίνεται στο έδαφός της, αρνήθηκε να παραδώσει τις μεγάλες ποσότητες -περίπου 70%- που ζητούσαν οι δυτικές κυβερνήσεις, και έτσι το σχέδιο ναυάγησε.

Η Αγκυρα είχε τότε προσφερθεί να φιλοξενήσει την ανταλλαγή στο έδαφός της. Το ενδεχόμενο αυτό επανέφερε στο προσκήνιο ο κ. Νταβούτογλου. Ομως ο κ. Μοτακί υπήρξε ασαφής προκειμένου για τις τουρκικές προτάσεις. «Οι κυβερνήσεις μας έχουν συνεχείς διαβουλεύσεις για τα πυρηνικά», είπε χθες, και τότε ο κ. Νταβούτογλου απάντησε: «Εάν οι Ιρανοί φίλοι μας το θέλουν, η χώρα μας θα πράξει τα δέοντα».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, άμεσα εξαρτημένη από τις εισαγωγές φυσικού αερίου του Ιράν, είναι την εποχή αυτή μη μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ. Θα βρεθεί σε δυσχερή θέση εάν χρειαστεί να αποφανθεί υπέρ ή κατά ενός ψηφίσματος για την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.