Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Φεύγουν από «κοιλάδα του θανάτου»


Οι αμερικανικές δυνάμεις, ύστερα από 4 χρόνια, θα αποσυρθούν από την Κορενγκάλ στο Αφγανιστάν

AFP


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπερασπίστηκε χθες την επιλογή του να αποστείλει σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο μέτωπο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό κανάλι της Αυστραλίας, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε επίσης ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν έχει πρόθεση να παραμείνει «επ’ άπειρον» στο Αφγανιστάν, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι από το καλοκαίρι του 2011 θα αρχίσουν να αποσύρονται τα πρώτα αμερικανικά στρατεύματα. Επιπλέον, άφησε αιχμές για τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να του ασκούν πιέσεις προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και της χρηστής διακυβέρνησης, επειδή αυτό επιτάσσει το συμφέρον του λαού του, αλλά και το συμφέρον της Αμερικής. Πάντως, ο κ. Ομπάμα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο κ. Καρζάι τελικά θα καταφέρει να επιτύχει στο έργο του.

Τελείως διαφορετική άποψη για την πορεία των επιχειρήσεων έχουν βέβαια οι Ταλιμπάν, οι οποίοι θριαμβολογούν για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την κοιλάδα Κορενγκάλ. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στρατηγό Στάνλεϊ Μακρίσταλ, η απόφαση για την αποχώρηση ελήφθη στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάταξης των αμερικανικών δυνάμεων στο μέτωπο, οι οποίες στο εξής θα συγκεντρώνονται σε περιοχές με μεγάλο πληθυσμό, προκειμένου να τον προστατεύσουν.

Με άλλα λόγια, η επίσημη εκδοχή της Συμμαχίας είναι ότι «δεν είχε νόημα η παρουσία στρατιωτών σε μια τόσο ορεινή, δύσβατη και αραιοκατοικημένη περιοχή, όπως η Κορενγκάλ». Για πολλούς αμυντικούς αναλυτές όμως, το ΝΑΤΟ απλούστατα υποχώρησε υπό το βάρος των απωλειών του σε μια περιοχή που έχει πλέον λάβει το προσωνύμιο «Κοιλάδα του Θανάτου».

Επί τέσσερα χρόνια, οι Αμερικανοί στρατιώτες που στελέχωναν τα προκεχωρημένα φυλάκια στην κοιλάδα προσπαθούσαν να καταστείλουν το αντάρτικο των Ταλιμπάν, χωρίς όμως επιτυχία. Μάλιστα, με δηλώσεις τους σε ανταποκριτή της εφημερίδας New York Times, οι στρατιώτες δεν κρύβουν τον θυμό τους για το γεγονός ότι «έκαναν τόσες θυσίες για την κατάληψη της Κοιλάδας του Θανάτου και τώρα τους δίνεται διαταγή να αποσυρθούν».


«Περιοχή εκπαίδευσης»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιντουλάχ Μουτζαχέντ, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις. «Είναι μια μεγάλη νίκη για μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσέθεσε: «Η περιοχή είναι ιδανική για εκπαίδευση των μαχητών μας, ενώ διαθέτει και πολλά κρησφύγετα. Θα μας είναι πολύ χρήσιμη. Οι Αμερικανοί υποχώρησαν λόγω των συνεχών και ανηλεών επιθέσεών μας».

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να αιμορραγεί σε σχεδόν καθημερινή βάση. Χθες, τέσσερις ακόμη Γερμανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν, όταν τα οχήματά τους δέχθηκαν επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες από τους Ταλιμπάν. Μάλιστα, το περιστατικό συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Αμυνας, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, στη χώρα.

Ο κ. Γκούτενμπεργκ μάλιστα είχε μόλις ανακοινώσει ότι η Γερμανία προτίθεται να αποστείλει άμεσα στο Αφγανιστάν νέα βαρύτερα θωρακισμένα οχήματα, τα οποία θα είναι πιο ανθεκτικά σε όλμους και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά τους συνεχείς θανάτους Γερμανών στρατιωτών τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις της γερμανικής κοινής γνώμης εναντίον του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.