Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Νίκη Κεντροδεξιάς στην Ουγγαρία


ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Θριάμβευσε η Κεντροδεξιά στην Ουγγαρία στον πρώτο γύρο των εκλογών της περασμένης Κυριακής, αποσπώντας το 52,8% των ψήφων και 206 έδρες, ενώ οι μέχρι τώρα κυβερνώντες σοσιαλιστές υπέστησαν ταπεινωτική ήττα με 19,3% και 28 έδρες. Ο μεγάλος όμως νικητής των ουγγρικών εκλογών ήταν το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ, το οποίο συγκέντρωσε το 16,7% των ψήφων και 26 έδρες, τριπλασιάζοντας το ποσοστό οποιουδήποτε ακροδεξιού κόμματος συμμετείχε σε ελεύθερες εκλογές στη χώρα μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1990. Ο Γκαμπόρ Βόνα, ηγέτης του Γιόμπικ, κόμματος του οποίου η ρητορική εξαντλείται στο μίσος προς τους Ρομά, τους Εβραίους και την παγκοσμιοποίηση, ανακοίνωσε ότι με το ποσοστό που κατέλαβε το κόμμα δεν προτίθεται να πολιτευτεί με ειρηνικό και αόρατο τρόπο.

«Ο ουγγρικός λαός ψήφισε για την ενότητα, την τάξη και της ασφάλεια», δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπάν, ηγέτης του Φιντέζ, του κεντροδεξιού κόμματος το οποίο αναμένεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ολες οι δημοσκοπήσεις έδιναν τη νίκη στο Φιντέζ καθώς οι Ούγγροι δήλωναν, και όπως απεδείχθη είναι, απογοητευμένοι από την οκταετή διακυβέρνηση των σοσιαλιστών κατά τη διάρκεια της οποίας η οικονομία πέρασε σε ύφεση.

Ωστόσο, παρά την ευφορία της νίκης, το Φιντέζ έχει μπροστά του ιδιαίτερα δύσκολο έργο. Με την ανάπτυξη της οικονομίας να έχει συρρικνωθεί κατά 6,3% τον περασμένο χρόνο, την ανεργία στο 11,4% και την Ουγγαρία να τελεί ήδη από το 2008 υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το κόμμα δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Φιντέζ, Πέτερ Σιγιάρτο, παραδέχτηκε ότι ο στόχος για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3,8% του ΑΕΠ είναι ανέφικτος.

Από την πλευρά του, το ξενοφοβικό Γιόμπικ τόνισε ότι ο λόγος που δεν ήρθε δεύτερο κόμμα στις εκλογές είναι πως ορισμένα μέλη του ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα. Στην άνοδο του Γιόμπικ συνέβαλε και η δράση της Ουγγρικής Φρουράς, εξτρεμιστικής ομάδας που τρομοκρατεί την ουγγρική ύπαιθρο, κατονομάζοντας τους Ρομά ως ενόχους καθε είδους εγκλήματος.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.