Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Νέα μέτρα ασφαλείας στα πυρηνικά




Τετραετές χρονοδιάγραμμα αναβάθμισής τους αποφάσισε η σύνοδος των 47 ηγετών στην Ουάσιγκτον

AFP, AP, Reuters


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, την οποία φιλοξένησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην αμερικανική πρωτεύουσα. Οι 47 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν, συμφώνησαν να αναβαθμίσουν δραστικά τα μέτρα ασφαλείας στις στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν στην επικράτειά τους, στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης σχάσιμου και μη ραδιενεργού υλικού. Το χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση ορίστηκε στα τέσσερα χρόνια, χωρίς ωστόσο να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Επίσης, όλοι δεσμεύθηκαν ότι θα καταβάλλουν προσπάθειες για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής. Οπως άλλωστε τόνισε ο κ. Ομπάμα «η Αλ Κάιντα έχει ήδη προσπαθήσει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και, αν κάποτε τα καταφέρει, δεν θα διστάσει να το χρησιμοποιήσει, προκαλώντας ανείπωτη τραγωδία, με μία ποσότητα σχάσιμου υλικού τόσο μικρή σε μέγεθος, όσο ένα μήλο».


Στη Ν. Κορέα το 2012

Κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου μάλιστα, δήλωσε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η επόμενη συνάντηση κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια θα διεξαχθεί στη Νότια Κορέα, το 2012. Η επιλογή έχει φυσικά ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού η γειτονική Βόρεια Κορέα αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πυρηνική ασφάλεια στον πλανήτη. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, διαθέτει τουλάχιστον έξι ατομικές βόμβες. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Λι Μουν Μπακ, δήλωσε ότι η χώρα του «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επιτυχία της Συνόδου» και συμπλήρωσε ότι «εκπρόσωποι της Βόρειας Κορέας θα είναι ευπρόσδεκτοι να παραστούν».

Πάντως, οι επικριτές της Συνόδου της Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι οι διοργανωτές απέφυγαν να θέσουν στην ατζέντα τους τα πλέον ακανθώδη ζητήματα που σχετίζονται με τη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής. Συγκεκριμένα, αποφεύχθηκε «επιμελώς» η συζήτηση για την κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, αλλά και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ.

Αντιθέτως, στο περιθώριο της Συνόδου διεξήχθησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Οπως προέκυπτε από τις έως χθες πληροφορίες, η Κίνα εμφανίζεται πλέον πιο διαλλακτική στην προοπτική επιβολής νέου γύρου κυρώσεων στην Τεχεράνη. Η μεταστροφή διέρρευσε αρχικά από Αμερικανούς και Γερμανούς αξιωματούχους και επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία δήλωσε ότι το «Πεκίνο τάσσεται υπέρ μιας διττής στρατηγικής στο θέμα του Ιράν», υπονοώντας τόσο τη συνέχιση του διαλόγου και την παροχή κινήτρων στην Τεχεράνη για να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, όσο και την επιβολή κυρώσεων.

Εντούτοις, το ακριβές περιεχόμενο των κυρώσεων που θα επιβληθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Η Κίνα δεν επιθυμεί να είναι εξουθενωτικές, αφού είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος του Ιράν και ανέκαθεν ήταν δύσπιστη για την αποτελεσματικότητα της επιβολής κυρώσεων. Η Τεχεράνη από την πλευρά της εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον η Κίνα θα ενδώσει «σε άδικες αποφάσεις εναντίον της» και ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει δική της Σύνοδο για τον πυρηνικό αφοπλισμό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 15 «ελεύθερα σκεπτόμενες χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.