Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Κατέρρευσε η βελγική κυβέρνηση



Πολιτική κρίση μετά την αποχώρηση του φλαμανδικού Open VLD από τον κυβερνητικό συνασπισμό

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Νέα πολιτική κρίση στο Βέλγιο πυροδοτεί η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ιβ Λετέρμ, μετά την αποχώρηση του κεντροδεξιού φλαμανδικού κόμματος Open VLD, πέντε μόλις μήνες μετά τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος. Εκφράζονται φόβοι ότι η κρίση θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία του Βελγίου, αλλά και στον ρόλο της χώρας στην Ευρώπη καθώς αναμένεται την 1η Ιουλίου να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Ιβ Λετέρμ υπέβαλε την παραίτησή του στον βασιλιά Αλβέρτο του Βελγίου, ο οποίος παρότι δεν την έκανε αρχικώς δεκτή, άρχισε κατόπιν διαβουλεύσεις με σημαίνοντες πολιτικούς στο πλαίσιο προσπάθειας να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο. Ο βασιλιάς Αλβέρτος χαρακτήρισε την κρίση άκαιρη και επεσήμανε ότι ενδέχεται να καταφέρει πλήγμα στην εικόνα του Βελγίου τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο.


Καθοριστικό για το ξέσπασμα της κρίσης, ήταν η αποχώρηση του κεντροδεξιού φλαμανδικού κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό των πέντε κομμάτων, μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της ολλανδόφωνης (φλαμανδικής) και γαλλόφωνης (βαλλονικής) κοινότητας στη χώρα, σχετικά με τους εκλογικούς κανόνες για τους ψηφοφόρους στα προάστια των Βρυξελλών. Μετά την αποχώρηση του φλαμανδικού κόμματος Open VLD, η βελγική κυβέρνηση εξακολουθούσε να διατηρεί ισχνή πλειοψηφία 76 εδρών επί 150, με την οποία ωστόσο δεν μπορούσε να κυβερνήσει.

Η διαμάχη στην οποία αντιπαρατίθενται η φτωχότερη γαλλόφωνη Βαλλονία, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας και η πιο εύρωστη οικονομικά, ολλανδόφωνη Φλάνδρα, στο βόρειο τμήμα του Βελγίου, αφορά τα δικαιώματα των γαλλόφωνων ψηφοφόρων σε προάστια των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου, στην οποία επισήμως οι δύο γλώσσες έχουν την ίδια ισχύ. Οι γλωσσικές διαμάχες μεταξύ των εξίμισι εκατομμυρίων ολλανδόφωνων Βέλγων και των τεσσάρων εκατομμυρίων γαλλόφωνων, έχουν βαθιές ρίζες στην Ιστορία του Βελγίου. Ενδεικτική της έντασης αυτών των διενέξεων είναι ότι στο Βέλγιο δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα που δρουν σε εθνικό επίπεδο.

Σημειωτέον, ότι η κυβέρνηση του Ιβ Λετέρμ ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάρτιο του 2008, αφότου ένα ανάλογο πολιτικό αδιέξοδο, με αφορμή τις διαφωνίες μεταξύ των δύο διαφορετικών γλωσσικών κοινοτήτων, είχε βυθίσει τη χώρα σε κρίση, η οποία είχε διαρκέσει 194 ημέρες. Η τωρινή κρίση ωστόσο προκαλεί ανησυχία και για τον αντίκτυπο που αναμένεται ότι θα έχει στην οικονομία. Αναλυτές επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη πολιτική παράλυση στη γλωσσικά διχασμένη χώρα θα λειτουργήσει αρνητικά για τη βελγική οικονομία, η οποία ανακάμπτει από τη διεθνή οικονομική κρίση.


Το νομοσχέδιο κατά της μπούργκας

Η πολιτική κρίση που ξέσπασε στο Βέλγιο αναμενόταν ότι θα είχε αντίκτυπο και στην ψηφοφορία επί νομοσχεδίου, στο Κοινοβούλιο, για την απαγόρευση της μπούργκας, του ισλαμικού ενδύματος που καλύπτει το πρόσωπο και το σώμα των μουσουλμάνων γυναικών. Η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για χθες, όμως μετά τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, δεν ήταν βέβαιο ότι θα διεξαχθεί. Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει ανάλογο νομοσχέδιο τον ερχόμενο Μάιο, η αρμόδια υφυπουργός, Ναντίν Μορανό, δήλωσε ότι η απαγόρευση της μπούργκας θα αφορά και τις μουσουλμάνες τουρίστριες που επισκέπτονται τη Γαλλία, οι οποίες οφείλουν να σέβονται τους νόμους της. Η κίνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να μη θεωρηθεί ότι το νέο νομοσχέδιο βάλλει αποκλειστικώς κατά των Γάλλων μουσουλμάνων.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.