Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Οι Πακιστανοί βάλλουν κατά των Αμερικανών



ΝΤΑΜΑΝΤΟΛΑ. Παράπονα για την «ανεπαρκή δράση» των αμερικανικών δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν εκφράζουν οι Πακιστανοί, ανταποδίδοντας τη γνωστή και χρόνια αξίωση της Ουάσιγκτον για τη δική τους δραστηριοποίηση κατά της τρομοκρατίας.

Εάν έως τώρα ήταν το Πακιστάν, που δεχόταν πιέσεις για αποτελεσματική δράση κατά των ισλαμιστών μαχητών, τα δεδομένα πια έχουν ανατραπεί τουλάχιστον στην περιοχή Μπαχαούρ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ κρίνονται φτωχές αν όχι αποτυχημένες.


Όπως δήλωσε ο συνταγματάρχης Ναουμάν Σαέντ, ο οποίος ηγήθηκε των επιχειρήσεων του πακιστανικού στρατού στο Μπαχαούρ, οι Αμερικανοί πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο. Ο ίδιος εξήγησε ότι προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια το γεγονός ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην αφγανική επαρχία Κουνάρ, που συνορεύει με το Μπαχαούρ, δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη διέλευση 700 μαχητών, οι οποίοι πέρασαν πρόσφατα απαρατήρητοι στα εδάφη του Αφγανιστάν. Ο στρατός πήρε τον έλεγχο των τελευταίων μεγάλων οχυρών των μαχητών στο Μπαχαούρ τον Φεβρουάριο και προβάλλει αυτές τις επιτυχίες για να αποδείξει ότι οι Πακιστανοί πράγματι προσπάθησαν περισσότερο...

Εξαρθρώθηκαν ισχυροί πυρήνες

Στη διάρκεια των επιχειρήσεων, που άρχισαν στα τέλη του 2008, με τη συμμετοχή περίπου 8.000 στρατιωτών, εξαρθρώθηκαν ισχυροί πυρήνες των μαχητών, που λειτουργούσαν ως παράλληλη διοίκηση. Η πτώση και των τελευταίων οχυρών σημαίνει ότι οι μαχητές θα είναι πολύ δύσκολο να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.

Ωστόσο, στην επαρχία Κουνάρ στα σύνορα με το Πακιστάν, απ’ όπου οι ΗΠΑ αποσύρουν δυνάμεις, εστιάζοντας τις δραστηριότητές τους στην προστασία κατοικημένων περιοχών, υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες. Η απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από απομακρυσμένα φυλάκια του Κουνάρ προκάλεσε απογοήτευση στον πακιστανικό στρατό, ομολόγησε ο συνταγματάρχης Σαέντ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.