Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Στο Πεκίνο για προσέγγιση ο Σαρκοζί



AFP, A.P., Reuters

ΠΕΚΙΝΟ. Με στόχο να επιβεβαιώσει την επαναπροσέγγιση της Γαλλίας με την Κίνα, μετά την ψυχρότητα του 2008, μετέβη χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο Πεκίνο. Πηγές του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν στην εφημερίδα Le Monde ότι «η σελίδα έχει γυρίσει, τώρα ξαναρχίζουμε», επισημαίνοντας όμως ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών «παρουσιάζουν αποκλίσεις σε τεράστια θέματα».

Στην πρώτη ημέρα της επίσκεψης, ο Σαρκοζί δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα εξετάσουν «μια νέα, πολυπολική, νομισματική τάξη πραγμάτων», η οποία να συμβαδίζει με τις παγκόσμιες οικονομικές ανακατατάξεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συνταχθεί με την αμερικανική θέση, σύμφωνα με την οποία το κινεζικό νόμισμα είναι υποτιμημένο, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε κάθε δημόσια άσκηση πίεσης. «Η Γαλλία πιστεύει ότι είναι εντελώς αντιπαραγωγικό να προχωρούμε σε αλληλοκατηγορίες. Είναι πολύ πιο έξυπνο να προετοιμαστούμε για την αναγκαία εξέλιξη του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος τον 21ο αιώνα», δήλωσε.



Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, που περιλαμβάνει και αρκετές στάσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, ο Νικολά Σαρκοζί θα επιχειρήσει να πείσει την Κίνα να υποστηρίξει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα όμως, η αποστολή, που περιλαμβάνει αρκετούς υπουργούς, θα ασχοληθεί με την καλλιέργεια των διμερών οικονομικών σχέσεων. «Το μερίδιο που κατέχει η Γαλλία στην κινεζική αγορά μένει στάσιμο στο 1,3%, πολύ πίσω από το γερμανικό», επισημαίνει η Le Monde, τονίζοντας ότι στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται σημαντικές γαλλικές προμήθειες προς την Κίνα στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, της αεροναυπηγικής και του περιβάλλοντος. «Στην πραγματικότητα όμως, η Κίνα αποκτά όλο και μεγαλύτερη τεχνογνωσία στους τομείς στους οποίους ειδικεύεται η Γαλλία, όπως η πυρηνική ενέργεια, οι σιδηρόδρομοι και η αεροναυπηγική», επισημαίνει η εφημερίδα.

Το 2008, η Κίνα είχε καταστήσει απόλυτα σαφή τη δυσαρέσκειά της προς το Παρίσι, μετά τη συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.