Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Σοβαρή όξυνση στις σχέσεις Νότιας - Βόρειας Κορέας



A.P., AFP

ΣΕΟΥΛ. Σε φάση σοβαρής όξυνσης έχουν περάσει οι σχέσεις μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών, καθώς η Πιονγκ Γιανγκ κατέσχεσε χθες νοτιοκορεατικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ στρατιωτικές πηγές του Νότου αποδίδουν ευθέως στον Βορρά τις ευθύνες για τη βύθιση νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου με 46 νεκρούς.

Η νοτιοκορεατική επένδυση στο βορειοκορεατικό όρος Κουμγκάγκ, σύμβολο της προσέγγισης Βορρά-Νότου, έχει σταματήσει να φιλοξενεί τουρίστες από το 2008, όταν Βορειοκορεάτης στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε Νοτιοκορεάτη τουρίστα. Ο Βορράς, που είχε κατ’ επανάληψη ζητήσει από τον Νότο να θέσει σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις, προχώρησε χθες σε κατάσχεση πέντε κτιρίων (κέντρου υδροθεραπείας, πυροσβεστικού σταθμού, καταστήματος αφορολογήτων ειδών, κέντρου συναντήσεων μεταξύ διαιρεμένων οικογενειών από τον Βορρά και τον Νότο, και πολιτιστικού κέντρου, στο οποίο βορειοκορεατικοί θίασοι έδιναν παραστάσεις για τους Νοτιοκορεάτες επισκέπτες).



«Η κατάσταση έχει φθάσει σε τέτοιο ακραίο σημείο που βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι μεταξύ πολέμου και ειρήνης, δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε την επανέναρξη των περιηγήσεων», ανακοίνωσε το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων. Μια ημέρα νωρίτερα, νοτιοκορεατικές στρατιωτικές πηγές είχαν δηλώσει στο πρακτορείο «Γιονχάπ» ότι η βύθιση της κορβέτας Τσεονάν στις 26 Μαρτίου προκλήθηκε από τορπίλη που εκτόξευσε βορειοκορεατικό υποβρύχιο. Το Τσεονάν είχε κοπεί στα δύο και βυθιστεί κοντά στα διαμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, ενώ προχθές ανελκύστηκε ένα τμήμα του.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας είχε πρόσφατα επικρίνει τη Βόρεια Κορέα για τη δαπάνη 5,4 εκατ. δολαρίων σε πυροτεχνήματα για τις τελετές γενεθλίων του ιδρυτή της χώρας, Κιμ ιλ Σουγκ, δηλώνοντας ότι θα ήταν καλύτερα να αγοράσει η χώρα καλαμπόκι, προκειμένου να ταΐσει τον πληθυσμό της. Η δήλωση αυτή προξένησε ιδιαίτερη δυσφορία στον Βορρά, που ανακοινώνοντας τις κατασχέσεις, χαρακτήρισε τον Λι «προδότη».

Η Νότια Κορέα έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις που να συνδέουν τη βύθιση του σκάφους, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη, με τη Βόρεια Κορέα, αλλά ότι αν βρεθούν, θα παραπέμψει τη χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ισχυρότερες κυρώσεις.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.