Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Το όραμα Ομπάμα για NASA διχάζει

Σήμερα θα εξηγήσει γιατί πρότεινε τον τερματισμό των επανδρωμένων αποστολών στο Διάστημα

The New York Times


Tο όραμά του για τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές επρόκειτο να παρουσιάσει, σήμερα Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δύο μόλις ημέρες μετά την αποδοκιμασία του νέου προγράμματος από τρεις παλαίμαχους αστροναύτες. Ο πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί λεπτομερώς, για πρώτη φορά, στους λόγους που τον οδήγησαν να προτείνει στον προϋπολογισμό του 2011 τον τερματισμό του προγράμματος επανδρωμένων αποστολών στο Διάστημα, τις επενδύσεις σε ιδιωτικές εταιρείες για τη μεταφορά των αστροναυτών στο Διάστημα και την ανάπτυξη νέων διαστημικών τεχνολογιών. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προτείνει τον τερματισμό του προγράμματος Orion κατασκευής θαλαμίσκου για τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και σε δεύτερο στάδιο στη Σελήνη. Ο πρόεδρος Ομπάμα θα προτείνει την κατασκευή μιας απλοποιημένης μορφής του θαλαμίσκου Orion που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «σωστική λέμβος» για τον ΔΔΣ.


Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν να ανακοινώσει ότι έως το 2015 θα επιλέξει ποιος θα είναι ο πύραυλος βαρέων φορτίων που θα χρησιμοποιήσει η NASA, όπως, εξάλλου, και τη χρηματοδότηση της πολιτείας της Φλόριντα έτσι ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία συμβούλων Tauri Group, οι μεταβολές που προτείνονται από τον Αμερικανό πρόεδρο θα δημιουργήσουν 10.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ωστόσο, το κυβερνητικό σχέδιο για την κατάκτηση και εξερεύνηση του Διαστήματος δεν έγινε αποδεκτό από όλους με ενθουσιασμό. Σε επιστολή που απέστειλαν προς τον Αμερικανό πρόεδρο ο Νιλ Αρμστρονγκ, κυβερνήτης της αποστολής Απόλλων 11, ο Τζέιμς Α. Λόβελ, κυβερνήτης της αποστολής Απόλλων 13 και ο Γιουτζίν Α. Σερενάν, κυβερνήτης του Απόλλων 17, αναφέρουν ότι «για τις ΗΠΑ, το έθνος που βρέθηκε στην πρωτοπορία της εξερεύνησης του Διαστήματος επί μισό αιώνα, η ανυπαρξία οχήματος μεταφοράς σε χαμηλή τροχιά, για άγνωστο χρονικό διάστημα, θα μας καταδικάσει στη δεύτερη ή τρίτη θέση». Επίσης, με άλλη επιστολή, 27 παλαίμαχοι της ΝASA καλούν τον πρόεδρο Ομπάμα να αναθεωρήσει τις προτάσεις του.

Τέλος, ιδιαίτερα δυσαρεστημένα με το νέο πρόγραμμα εμφανίζονται τα μέλη του Κογκρέσου που εκλέγονται σε πολιτείες με κέντρα της NASA. Ο προϋπολογισμός της αμερικανικής υπηρεσίας ανήλθε στα 18,7 δισ. δολάρια, ποσοστό 0,5% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Με τις προτάσεις Ομπάμα η NASA πρόκειται να λάβει 19 δισ. φέτος, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η NASA θα εισπράξει 6,1 δισ. δολάρια περισσότερα την ερχόμενη πενταετία, γεγονός που δείχνει τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου προς την υπηρεσία.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.