Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Τουρκία: Αλλάζει ο στόχος στην άσκηση «Αετός της Ανατολίας»

Hürriyet
(28/5/2010)



Άλλαξαν οι στόχοι στην άσκηση ‘Αετός της Ανατολίας’, που συνεχίζεται στο Ικόνιο. Στις προηγούμενες ασκήσεις λαμβάνονταν υπόψη σενάρια για επιχειρήσεις εκτός συνόρων στο Β. Ιράκ. Στη φετινή άσκηση συμπεριελήφθησαν στο σενάριο και συγκρούσεις που μπορεί να γίνουν με τακτικό στρατό. Όταν ορισμένα όπλα επελέγησαν μεταξύ εκείνων που θα καταστήσουν ανενεργά τα συστήματα αεροπορικής άμυνας που βρίσκονται και στα χέρια της Ελλάδας, προέκυψε η υποψία ότι δοκιμάζονται δυνατότητες άμυνας και έναντι της χώρας αυτής.

Αμυντικά συστήματα εδάφους-αέρος και φρεγάτες των Ναυτικών Δυνάμεων έλαβαν για πρώτη φορά μέρος στην άσκηση.



Έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ, που δεν λαμβάνει μέρος στις ασκήσεις ‘Αετός της Ανατολίας’ από το 2008, αποτάθηκε για να λάβει μέρος στην εκπαίδευση που θα γίνει τον Οκτώβριο 2010, αλλά δεν δόθηκε ακόμη απάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με την άσκηση, μη επανδρωμένα αεροπορικά μέσα ισραηλινής κατασκευής, που φέρουν τα στοιχεία ASELFLIR 300-4, έλαβαν μέρος. Τα μέσα αυτά, που έγινε γνωστό ότι πήραν την ονομασία «Παρατηρητής», συμπεριελήφθησαν στα αεροπορικά μέσα στις αρχές Απριλίου και έλαβαν μέρος για πρώτη φορά.

Ο Αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων, Χασάν Άκσαϊ, σε δηλώσεις του πριν από την άσκηση τόνισε ότι ρίφθηκαν 10 τόνοι βομβών και πρόσθεσε: «Οι αεροπορικές δυνάμεις στο σύνολό τους μπορούν να ρίχνουν σε μια φορά 1.100 τόνους και σε νυχτερινές επιχειρήσεις 700 τόνους βομβών. Μια τέτοια δύναμη αποτελεί τη σημαντικότερη ικανότητα για την εξασφάλιση της αποτρεπτικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.