Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν


Ο Αμερικανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μάικ Μάλεν μίλησε περί «έσχατης λύσης»


TEΧΕΡΑΝΗ. Κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση στις σχέσεις Τεχεράνης-Ουάσιγκτον, με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ανάλογη γλώσσα, ο Αμερικανός ΑΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά του Ιράν θα συνέβαλε σημαντικά στο να καθυστερήσει η υλοποίηση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης. Μιλώντας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο ναύαρχος Μάλεν τόνισε ωστόσο ότι αυτό αποτελεί «έσχατη λύση» και πρόσθεσε ότι αυτή δεν θα ήταν δική του απόφαση αλλά απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.



Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση την οποία επικαλείται η βρετανική εφημερίδα The Times, το Πεντάγωνο μεταφέρει εκατοντάδες από τις μεγαλύτερες συμβατικές βόμβες στην αμερικανική βάση «Ντιέγκο Γκαρσία» στον Ινδικό ωκεανό. Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, παραδέχθηκε ότι τον περασμένο Ιανουάριο είχε αποστείλει απόρρητο μνημόνιο στον Λευκό Οίκο, στο οποίο εξέθετε τους σοβαρούς προβληματισμούς του σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής πολιτικής έναντι του Ιράν. Ωστόσο ο Γκέιτς αρνήθηκε ότι με το εν λόγω μνημόνιο «έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου» στην κυβέρνηση Ομπάμα, και ιδιαιτέρως στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου, στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς, όπως είχε αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα The New York Times, η οποία ανέδειξε το θέμα.

Τόσο οι δηλώσεις Μάλεν όσο και οι αποκαλύψεις περί μνημονίου του Γκέιτς έγιναν τη στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας του Στρατού, την περασμένη Κυριακή, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ζητώντας από τους Αμερικανούς να αποχωρήσουν από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τον Περσικό Κόλπο, προσθέτοντας με έμφαση ότι «αυτό δεν είναι αίτημα αλλά διαταγή των χωρών της περιοχής». Στη στρατιωτική παρέλαση στην Τεχεράνη, παρουσιάστηκαν μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά και επιθετικά αεροσκάφη, καθώς και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.

Ενδεικτικές επίσης της διάθεσης κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς του Ιράν είναι οι δηλώσεις του Μοϊτάμπα Σαμαρέχ Χασεμί, πολιτικού συμβούλου του Ιρανού προέδρου, ότι ο Αχμεντινετζάντ επιβεβαίωσε την επιλογή της τοποθεσίας όπου θα κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου. Σύμφωνα όμως με την προσφιλή του τακτική και παρά τις αντιδυτικές κορόνες του προέδρου Αχμεντινετζάντ, το Ιράν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί τόνισε ότι, εντός του επόμενου δεκαημέρου, ιρανική αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα, τη Ρωσία, τον Λίβανο και την Ουγκάντα για επίσημες συνομιλίες. Ο Μοτακί επεσήμανε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να έχει απευθείας συνομιλίες με όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτός από μία, εννοώντας προφανώς τις ΗΠΑ.


1 σχόλιο:

  1. Έχουν αναπτυχθεί όλα τα σενάρια "τρόμου" σχετικά με την αναχαίτηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Ιράν (ή άλλως παραγωγής ατομικών όπλων) και δυστυχώς όλα προσανατολίζονται στη γραμμή της "θερμής" αποτροπής! Είτε αυτή προέρχεται από τις ΗΠΑ είτε από το Ισραήλ, είτε από άλλες Δυτικές Δυνάμεις....
    Ένα σενάριο μόνο δεν συζητείται και δεν γίνεται αποδεκτό από την Παγκόσμια Κοινότητα.
    Να κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν ΣΟΒΑΡΑ τη λύση του Μεσανατολικού (Παλαιστινιακού Προβλήματος)!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.