Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ένταση μεταξύ Συρίας - Ισραήλ

Reuters, AP

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε χθες η Συρία την καταγγελία του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες ότι εξοπλίζει με πυραύλους τύπου Σκουντ τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, μάλιστα, έκανε λόγο περί οργανωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης από πλευράς των Ισραηλινών, με στόχο τη δημιουργία κλίματος που θα δικαιολογεί μια νέα επίθεση σε βάρος του Λιβάνου. Την ίδια στιγμή και ενώ νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε εκφράσει έντονη ανησυχία για τις καταγγελίες του κ. Πέρες, η πρεσβεία της Συρίας στην Ουάσιγκτον εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι «το Ισραήλ διαδίδει ψεύδη προκειμένου να αποστρέψει το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης από την παράνομη εποικιστική του δραστηριότητα και το πυρηνικό του οπλοστάσιο».


Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Πέρες είχε υποστηρίξει από το Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι «η Συρία παίζει διπλό παιχνίδι, καθώς, ενώ προβάλλει την εικόνα του υπέρμαχου της ειρήνης, εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ με πυραύλους Σκουντ». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει το «διπλό παιχνίδι» της Δαμασκού, δίχως ωστόσο να διευκρινίσει τον τρόπο αντίδρασης του Τελ Αβίβ. Από την πλευρά του, πάντως, ο υφυπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Ματάν Βιλνάι, απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τους Σκουντ, επιβεβαίωσε όμως ότι «οι βαλλιστικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ έχουν ενισχυθεί σημαντικά».

Οι καταγγελίες του Ισραήλ προκάλεσαν ανησυχία στην αμερικανική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι «προς το παρόν εξετάζει τα δεδομένα». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πι Τζέι Κρόουλι, πάντως, προειδοποίησε ότι «εφόσον ευσταθούν οι κατηγορίες, τότε πρόκειται για παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον Λίβανο».

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.