Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Υπουργός τουρκικής καταγωγής «εξόργισε» τους Χριστιανοδημοκράτες



Εκ πρώτης όψεως η Αϊγκιούλ Οζκάν αντέδρασε σαν μια μητέρα προοδευτικών προδιαγραφών, που ζει σε μια προηγμένη χώρα της Ευρώπης, όπως η Γερμανία. Η τουρκικής καταγωγής νομικός, γεννημένη, μεγαλωμένη και σπουδαγμένη στη Γερμανία, είπε σε συνέντευξή της στο περιοδικό Der Spiegel ότι οι μαθητές πρέπει να μορφώνονται σε ουδέτερο περιβάλλον, άρα να λείπει η μαντίλα από τα σχολεία. Λίγο αργότερα, όμως, σε άλλη συνέντευξη στο Focus, είπε ότι τα χριστιανικά σύμβολα, όπως ο σταυρός, καλό είναι να λείπουν και αυτά από τα γερμανικά σχολεία, τόπους ουδετερότητας.

Ολα αυτά δεν θα ενοχλούσαν κανένα, εάν η Αϊγκιούλ Οζκάν δεν ήταν μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) από το 2004, μέλος του Κοινοβουλίου (Δήμος) στο Αμβούργο -όπου γεννήθηκε το 1971- μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής κοινωνικών θεμάτων και ισοτιμίας και, κυρίως, η πρώτη τουρκικής καταγωγής υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Χριστιανοδημοκράτη Κρίστιαν Βουλφ στην Κάτω Σαξονία.


Τι άραγε την έσπρωξε να κάνει, μετά τη μαντίλα, εξισορροπητική δήλωση περί σταυρού και να συνταράξει ένα κόμμα χριστιανικό και αδελφό με τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας; Ο κ. Βουλφ εξεμάνη και η κ. Αϊγκιούλ ζήτησε συγγνώμη. Δεν ήξερε, είπε.

Κάποιοι ανεξάρτητοι παρατηρητές έλεγαν χθες ότι «κάτι τέτοιες δηλώσεις», αντί να φέρουν τουρκικές ψήφους στο CDU, μπορεί να του κοστίσουν τις χριστιανικές στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία. Οι παρατηρητές αποδίδουν την υπουργοποίηση της Οζκάν στην προσπάθεια προσέλκυσης των τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρων στο εν λόγω κρατίδιο, το οποίο όργωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και η υποψήφια πρωθυπουργός Ανελόρε Κραφτ, που έφαγε λαχματζούν και ήπιε άπειρα προεκλογικά τουρκικά τσάγια.

Τι σχέση έχει όμως η Β. Ρηνανία - Βεστφαλία με την Κάτω Σαξονία; Εκεί ήταν άλλοτε το φέουδο του Σρέντερ, αρχιτέκτονα της χορήγησης γερμανικής ιθαγένειας σε 800.000 περίπου Τούρκους της Γερμανίας στα τέλη του ’90. Ο πρώην καγκελάριος λέει «ναι» στα τουρκικά σχολεία στη Γερμανία, πρόταση του Τ. Ερντογάν που -κατ’ αρχήν- απέρριψε η καγκελάριος Μέρκελ.

Η Αϊγκιούλ, επιτυχημένη και αφομοιωμένη στη Γερμανία, προσφέρεται για την προσέλκυση Τούρκων ψηφοφόρων, τώρα και στο μέλλον. Ατυχώς όμως, σε αντίθεση με τη Σεχεραζάντ, το Ρόδον της Σελήνης - Αϊγκιούλ- μπέρδεψε τη γλώσσα της. «Αυτό είναι το σύγχρονο πρόσωπο της Γερμανίας», σημείωνε η έγκυρη FAZ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.