Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Νέα σελίδα από Σαρκοζί στις σινογαλλικές σχέσεις



ΠΕΚΙΝΟ. Νέα σελίδα στις σινογαλλικές σχέσεις εγκαινιάζει η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην Κίνα. Αυτό δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίος χαρακτήρισε την Κίνα στρατηγικό εταίρο της Γαλλίας και «δύναμη του σήμερα όχι του αύριο».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους τις διαφορές τους για το ζήτημα του Θιβέτ ενώ εξέτασαν και το θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων στο Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Οι κ. Χου και Σαρκοζί προτίθενται επίσης να συνεργαστούν με στόχο τις μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος ανεμένετο στη Σαγκάη, όπου επρόκειτο να παραστεί στην τελετή έναρξης της παγκόσμιας έκθεσης της Σαγκάης. Προηγουμένως, ο κ. Σαρκοζί είχε επισκεφθεί μετά της συζύγου του, Κάρλας Μπρούνι, το Σινικό Τείχος.


Η επίσκεψη Σαρκοζί στην Κίνα εγγράφεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Παρισιού, για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, οι οποίες είχαν διαταραχτεί εξαιτίας της στάσης της Γαλλίας στο ζήτημα του Θιβέτ. Υπενθυμίζεται ότι, το 2008, εξόριστοι Θιβετιανοί και Γάλλοι ακτιβιστές είχαν διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στο Θιβέτ κατά τη διάρκεια της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας, με κατεύθυνση το Πεκίνο όπου επρόκειτο να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ το Πεκίνο είχε επίσης ενοχληθεί και από τις συνομιλίες του Νικολά Σαρκοζί με τον ηγέτη των Θιβετιανών, Δαλάι Λάμα.

Αναφορικά με το Ιράν, ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι η Γαλλία κατανοεί πλήρως τη στάση της Κίνας -η οποία, όπως και η Ρωσία, έχει ενστάσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τεχεράνη, εξαιτίας των εμπορικών τους σχέσεων με το Πεκίνο- και προτίθεται να συζητήσει μαζί της το ζήτημα. Επισήμανε ωστόσο ότι, αν ο διάλογος δεν αποφέρει καρπούς, τότε θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.

Αναφερόμενος επίσης στη συνεργασία με την Κίνα, στον τομέα της παγκόσμιας οικονομίας, ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία των χωρών του G20, τον ερχόμενο Νοέμβριο, τασσόμενη υπέρ μιας νέας πολυπολικής νομισματικής τάξης. Στην οποία, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του γαλλικού μεγάρου των Ηλυσίων, πριν από την άφιξη του γαλλικού προεδρικού ζεύγους στο Πεκίνο, η Κίνα έχει αποφασιστικό ρόλο. Ενδεικτική της επιθυμίας για στενότερη συνεργασία με την Κίνα είναι η πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου να μην αναφερθεί στο ακανθώδες ζήτημα της αξίας του κινεζικού νομίσματος.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.