Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Γιατί το Βυζάντιο



Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
Γιατί το Βυζάντιο
Ελληνικά Γράμματα, 2009

Το «Γιατί το Βυζάντιο», το καινούργιο βιβλίο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, γραμμένο απευθείας στα ελληνικά, αποτελεί ένα απόσταγμα σχεδόν βιωματικό, από την πολύχρονη διδασκαλία της διαπρεπούς βυζαντινολόγου στη Σορβόννη. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ειδικά σε εκείνους που τους απασχολεί το ζήτημα της ελληνικής ιστορικής συνέχειας.

«Το πόνημα αυτό», αναφέρει η ίδια, «απευθύνεται σε όσους από τους Νεοέλληνες ταλανίζονται με το πρόβλημα της ελληνικής ιστορικής συνέχειας και στους ξένους (κυρίως τους Δυτικοευρωπαίους και τους Αμερικανούς βλαστούς τους) που αρκούνται στην επιλεκτική γνώση του παρελθόντος τους, άσχετα από κάθε ιστορική πραγματικότητα και με μόνο μέλημα τη δικαίωση μιας σύγχρονης πολιτικής προσέγγισης, που υπαγορεύουν συμφέροντα και ενδιαφέροντα, ξένα συχνά από την ιστορία και το αντικείμενό της».




Αναλύονται οι σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία (αυτοκράτορα και πατριάρχη), του κέντρου με την περιφέρεια (Κωνσταντινούπολης και επαρχιών), του Βυζαντίου με τους πολυποίκιλους γείτονές του, φίλους, συμμάχους ή εχθρούς. Οι συνοριακές συρρικνώσεις, οι δογματικές διαμάχες, οι στρατιωτικοπολιτικές αντιπαλότητες και οι άνισες κοινωνικές διαβαθμίσεις που ρύθμιζαν την καθεστηκυία τάξη εξηγούν τη δυσκολία της βυζαντινής κοινωνίας αλλά και της πολιτικής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Η πτώση της αυτοκρατορίας πρώτα στα χέρια των Σταυροφόρων (1204) και τελικά στους Οθωμανούς (1453) προλογίζουν την χαλεπότητα της μετέπειτα εποχής που θεμέλιό της ωστόσο μένει η πολύχρονη βυζαντινή εμπειρία: θρησκευτική, ιδεολογική και βιωματική. Απόηχός της ως τις μέρες μας μπορεί να θεωρηθεί η αμφίσημη σχέση των Νεοελλήνων με τη Δύση και με την Ανατολή, πρόβλημα της νεοελληνικής ταυτότητας.

1 σχόλιο:

  1. ΕΛΠΙΖΩ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΩΣΗ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣ ΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΤΟΥΤΟ ΠΟΝΘΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

    ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

    ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
    ΕΑΝ ΘΕΛΩΜΕ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΩΜΕ ΤΩΝ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΩ .


    Κ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.