Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ο Ρ. Γκέιτς προειδοποιεί για την στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράν



Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επισημαίνει την έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς αναφέρει σε απόρρητη έκθεσή του προς τον Λευκό Οίκο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν μακροπρόθεσμη αποτελεσματική στρατηγική απέναντι στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται μη κατονομαζόμενους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανώτατος αξιωματούχος χαρακτήρισε την έκθεση «προειδοποιητική».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η έκθεση, η οποία συντάχθηκε τον Ιανουάριο, ανάγκασε το Πεντάγωνο, τον Λευκό Οίκο και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να επεξεργασθούν νέα σενάρια που θα προτείνουν στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


Τα υπό επεξεργασίαν σενάρια περιλαμβάνουν μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, εάν το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς εκφράζει ανησυχίες στην έκθεσή του, κυρίως ένα σενάριο που θεωρείται το πιο πιθανό από πολλούς ειδικούς, σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη διαθέτει όλα τα στοιχεία-κλειδιά για ένα πυρηνικό όπλο, αλλά αποφεύγει την τελική τους συναρμολόγηση.

Στην περίπτωση αυτή, το Ιράν μπορεί να παραμείνει ως υπογράφον τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων, διατηρώντας την ιδιότητα του «εν δυνάμει» πυρηνικής δύναμης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στην έκθεσή του ο Ρόμπερτ Γκέιτς συνιστά να υπάρξει επεξεργασία για τα μέσα αναχαίτισης του Ιράν, εάν αποφασίσει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, καθώς και για την υποθετική περίπτωση που μια τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά υλικά, ή και πυρηνικό όπλο.

Ερωτηθείς από τους New York Times, ο εκπρόσωπος του πενταγώνου Τζεφ Μόρελ διαβεβαίωσε ότι «ο πρόεδρος και το επιτελείο εθνικής ασφαλείας έχουν αφιερώσει χρόνο και σημαντική προσπάθεια για να μελετήσουν και να προετοιμάσουν όλα τα ενδεχόμενα ως προς το Ιράν».

kathimerini.gr
με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.