Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ο Νταβούτογλου διαμεσολαβεί για το Ιράν


Προκρίνει ενίσχυση της διπλωματικής προσπάθειας αντί νέων κυρώσεων


Ετοιμος να αναλάβει διαμεσολαβητική δράση υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν, εμφανίστηκε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι πρέπει να «αναγεννηθεί» η συμφωνία της Δύσης με το Ιράν, βάσει της οποίας το ιρανικό ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού (LEU) θα αποστέλλεται προς επεξεργασία στο εξωτερικό, με αντάλλαγμα την αποστολή ουρανίου μετρίου εμπλουτισμού (MEU) στο Ιράν. «Το πρόβλημα είναι ότι η διεθνής κοινότητα δεν διαθέτει επαρκείς ποσότητες MEU για να δώσει στο Ιράν», είπε ο κ. Νταβούτογλου, που διέκρινε όμως θετική μεταβολή στην ιρανική στάση, «κάποια ευελιξία», κατά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του στην Τεχεράνη τους τελευταίους μήνες.


Ως εκ τούτου προτίθεται να επιστρέψει στο Ιράν, εφόσον βεβαίως συνεχιστεί η διπλωματική προσπάθεια.

Κοντολογίς, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον, είπε «όχι μεν, αλλά» στην επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Αφού συναντήθηκε την Τρίτη με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, την επομένη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, εξήγησε ότι η Τουρκία σέβεται μεν το δικαίωμα όλων των χωρών να κάνουν χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς λόγους, είναι όμως εντελώς αντίθετη με την ύπαρξη πυρηνικών όπλων, πρωτίστως δε στην ασταθή περιοχή της Μέσης Ανατολής. Υποστηρίζει λοιπόν το δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, όχι όμως τη μετατροπή του σε πρόγραμμα για την κατασκευή όπλων.


Οι τέσσερις λόγοι

Ταυτόχρονα, όμως, η χώρα του είναι αντίθετη προς τις νέες κυρώσεις, προσχέδιο των οποίων συζητούν ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, για τέσσερις βασικούς λόγους:

Η Τουρκία δεν διαθέτει επαρκείς ενεργειακούς πόρους, άρα εξαρτάται από το Ιράν, τον δεύτερο σε όγκο προμηθευτή της σε φυσικό αέριο. Οι δύο χώρες συνδέονται με οικονομικούς, εμπορικούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς - το ένα τρίτο των Ιρανών είναι Αζέροι, η Τεχεράνη είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη όπου ομιλείται η τουρκική γλώσσα. Το Ιράν συμβάλλει, από κοινού με την Τουρκία, στην εκτόνωση περιφερειακών κρίσεων - Ιράκ, Αφγανιστάν, ισραηλο- παλαιστινιακή σύρραξη. Οι μακροχρόνιες κυρώσεις εις βάρος του Ιράκ είχαν ολέθριες επιπτώσεις στις φτωχές νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, λόγω του οικονομικού και εμπορικού μαρασμού της περιοχής, που άφησε πεδίο ελεύθερο στο ΡΚΚ.

Αντί των κυρώσεων, η Τουρκία στηρίζει ενίσχυση της διπλωματικής προσπάθειας, επανέλαβε ο κ. Νταβούτογλου, αρχιτέκτων του δόγματος των σχέσεων καλής γειτονίας με όμορες χώρες της περιοχής. Αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει ή να κάνει σχόλια ως προς τη στάση της Τουρκίας, σε περίπτωση που ψήφισμα για τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν τεθεί στην κρίση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ . «Περιμένουμε να πληροφορηθούμε τα επιμέρους στοιχεία και τις λεπτομέρειες», εξήγησε. Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραπονέθηκε για την ελλιπή ενημέρωση των μη μονίμων μελών του Σ.Α. από τους Εξι ως προς το ακριβές περιεχόμενο των κυρώσεων, στη διάρκεια ομιλίας του σε ερευνητικό κέντρο στην Ουάσιγκτον.

Επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα αναβίωσης του σχεδίου για τον εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό, αλλά και του διαλόγου με το Ιράν, εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.