Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ο Νετανιάχου δεν πάει σε σύσκεψη



Στέλνει τον αντιπρόεδρο στις ΗΠΑ, στη συνδιάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια

ΑP, Reuters


ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Επικαλούμενος πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αίγυπτος και η Τουρκία θα θέσουν ζήτημα ένταξης του Ισραήλ στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια της Ουάσιγκτον υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να θεωρεί ότι θα περιέλθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, δεδομένης της «αμφίσημης πυρηνικής πολιτικής» της χώρας του σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο ζήτημα από πλευράς της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Πηγές προσκείμενες στον κ. Νετανιάχου, ωστόσο, άφηναν αιχμές σε βάρος του προέδρου Ομπάμα υπογραμμίζοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε λάβει εγγυήσεις πως η συνδιάσκεψη της Ουάσιγκτον θα αφορά αποκλειστικά τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις.


«Δεν ανησυχώ ότι κάποιος πιστεύει ότι το Ισραήλ είναι κράτος-τρομοκράτης», τόνισε το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Νετανιάχου. «Ολοι αναγνωρίζουν το πρόσωπο ενός κράτους-τρομοκράτη και, πιστέψτε με, βλέπουν αρκετά γύρω από το Ισραήλ», αρκέστηκε να προσθέσει ο ίδιος. Λίγες ώρες αργότερα, το γραφείο Τύπου του κ. Νετανιάχου ανακοίνωνε ότι το Ισραήλ θα εκπροσωπηθεί στη συνδιάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νταν Μέριντορ. Χθες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν «απογοητευμένοι» από την εξέλιξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος όφειλε να διασφαλίσει ότι οι συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη δεν θα έθεταν σε κίνδυνο την «αμφίσημη πυρηνική πολιτική» της χώρας.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι προτίθεται να θέσει ζήτημα ένταξης του Ισραήλ στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων. «Η Τουρκία θεωρεί ότι το Ισραήλ, όπως και όλα τα κράτη της περιοχής, δεν πρέπει να κατέχει πυρηνικά όπλα και θα εκφράσει αυτήν ακριβώς την άποψη κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης», τονίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Αντίθετα, ο Λευκός Οίκος απέφυγε να δώσει επιπλέον διαστάσεις στην υπόθεση, εκφράζοντας ικανοποίηση για την επικείμενη άφιξη του κ. Μέριντορ και υπογραμμίζοντας ότι «το Ισραήλ είναι μια σύμμαχη χώρα, στη συνεργασία της οποίας προσβλέπουν οι ΗΠΑ».

Το Ισραήλ αποφεύγει επί σειρά ετών να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν διαθέτει πυρηνικά όπλα. Παρά ταύτα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Ισραήλ διαθέτει ήδη από 80 έως 200 πυρηνικές κεφαλές.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.