Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Πώς αφοπλίσθηκαν οι «ιπτάμενες» βόμβες

The Guardian

Η συνωμοσία για την τοποθέτηση βομβών σε αεροπλάνα με προορισμό τις ΗΠΑ, ναυάγησε χάρη στην προ καιρού οργανωμένη και καλά χρηματοδοτούμενη σαουδαραβική επιχείρηση διείσδυσης στα άδυτα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, όπως σημειώνουν εμπειρογνώμονες για θέματα ασφαλείας στον Κόλπο.

Η επιχείρηση είναι μέρος της συντονισμένης προσπάθειας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να καταστρέψουν την οργάνωση «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο», (Aqap), προτού τυλίξει την Υεμένη στα πλοκάμια της. Η βαλλόμενη από τη φτώχεια χώρα εξελίσσεται ταχέως στο δεύτερο μεγαλύτερο μέτωπο στη μάχη με την Αλ Κάιντα, μετά τα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν. Αξιωματούχοι της Υεμένης δήλωσαν ότι η κρίσιμη πληροφορία προήλθε από τον Τζαμπίρ αλ Φαϊφί, Σαουδάραβα μαχητή της τζιχάντ, ο οποίος αυτομόλησε στις αρχές του Ριάντ τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας σημείωσαν ότι η σωτήρια προειδοποίηση την ύστατη ώρα ήταν αποτέλεσμα της ετοιμότητας των μυστικών υπηρεσιών. Ο Βίνσεντ Κανιστράρο, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπίας της CIA, που διατηρεί προ καιρού σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Κόλπου, διευκρίνισε ότι η σαουδαραβική υπηρεσία κατάφερε να τοποθετήσει διπλούς πράκτορες στην Aqap. «Η Αqap ανακάλυψε έναν από αυτούς και τον σκότωσε», δήλωσε ο κ. Κανιστράρο, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον ένας Σαουδάραβας πράκτορας έχει επιβιώσει και ήταν αυτός ο οποίος έδωσε την πληροφορία-κλειδί. Ο Σαμί Αλφαράχ, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών του Κουβέιτ, συμφώνησε ότι ο Τζαμπίρ αλ Φαϊφί δεν μπορεί να ήταν η μοναδική πηγή της σαουδαραβικής προειδοποίησης. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες σε μια επιχείρηση σαν αυτή», υπογράμμισε ο κ. Αλφαράχ. «Οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι με τους οποίους έρχομαι σε επαφή λένε ότι είναι πιο εύκολο για τις μυστικές υπηρεσίες του Κόλπου να διεισδύσουν στους πυρήνες της Αλ Κάιντα. Δεν είναι απόρθητες όπως ήταν παλαιότερα. Προσηλυτίζουν κόσμο από μια συρρικνούμενη δεξαμενή, αναζητώντας για παράδειγμα μηχανικούς και αυτή η αφοσίωσή τους σε ένα περιορισμένο δυναμικό διευκολύνει τις μυστικές υπηρεσίες».

Ο κ. Αλφαράχ πρόσθεσε ότι οι μαχητές της τζιχάντ, οι οποίοι απαλλάσσονται από δικαστήρια ή ολοκληρώνουν προγράμματα αποκατάστασης και επιστρέφουν στην Υεμένη εντοπίζονται τώρα πιο εύκολα χάρη στις βελτιωμένες τεχνικές επιτήρησης. Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών απέφυγαν τα σχόλια για τη σαουδαραβική επιχείρηση, αλλά ορισμένες πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Σαουδική Αραβία έχει επεκτείνει σε αξιοσημείωτο βαθμό τις δραστηριότητές της κατά της Αqap τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής του εν λόγω προγράμματος αντικατασκοπίας, πρίγκιπα Ναγιέφ μπιν Αμπντούλ-Αζίζ, πέρυσι τον Αύγουστο. Σε εκείνη την επίθεση, ο επίδοξος δολοφόνος εμφανίστηκε ως μαχητής πρόθυμος να παραδοθεί προσωπικά στον Ναγιέφ. Ενώπιον ακροατηρίου, στην κατοικία του πρίγκιπα, πυροδότησε εκρηκτικά που είχε κρύψει στα οπίσθιά του. Ο πρίγκιπας επιβίωσε με ελαφρά τραύματα, αλλά ο βομβιστής έγινε κομματάκια. Ονομαζόταν Αμπντουλάχ Χασάν αλ Ασίρι και ήταν αδελφός του Ιμπραΐμ αλ Ασίρι, κατασκευαστή βομβών της Aqap, ύποπτου για την ενορχήστρωση της συνωμοσίας με τα πακέτα από την Υεμένη. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως και στην απόπειρα -που απoδόθηκε στον Ασίρι- εναντίον του αεροσκάφους πάνω από το Ντιτρόιτ, χρησιμοποιήθηκε η ίδια εκρηκτική ύλη: PETN.

«Η επίθεση εναντίον ενός στόχου, όπως ο πρίγκιπας Ναγιέφ εξελήφθη ως προσωπική πρόκληση. Οφειλε να απαντήσει για να εδραιώσει την ισχύ του ως τρίτος στη σειρά των πιθανών διαδόχων του θρόνου», δήλωσε ο κ. Αλφαράχ. Ο πρίγκιπας Ναγιέφ τηλεφώνησε ο ίδιος στον επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της τρομοκρατίας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπρέναν, για να τον προειδοποιήσει για τις βόμβες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_07/11/2010_421590
(7/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.