Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Νευρικό παραλήρημα στην τουρκική κυβέρνηση


Πολλές αναταράξεις στους κόλπους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης
Του Νίκου Στέλγια
Εδώ και λίγες εβδομάδες, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα έχει εισβάλλει στα εδάφη της γειτονικής Τουρκίας.
Το Κουρδικό Ζήτημα, η εσωκομματική τρικυμία και οι διάφορες, μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε διάφορα πεδία προκαλούν νευρικό παραλήρημα και πολλές αναταράξεις στους κόλπους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Στην νέα περίοδο, το ισχυρότερο πολιτικό κόμμα της Τουρκίας βρίσκεται αντιμέτωπο με διάφορα «φλεγόμενα» μέτωπα.
Εδώ και λίγες εβδομάδες, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα έχει εισβάλλει στα εδάφη της γειτονικής Τουρκίας και δίνει μάχες σώμα με σώμα με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχοσύνθεση όλων των μελών και στελεχών της κυβέρνησης. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την πληροφορία ότι στο δυτικό κομμάτι της χώρας, ένας αστυνομικός «τιμώρησε» με δεκάδες σφαίρες απλούς πολίτες εξαιτίας μιας απλής παράβασης τροχαίας. Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση εντατικοποίησε την επίθεση της κατά τα τελευταία προπύργια της ελευθεροτυπίας στην γειτονική Τουρκία και κατηγόρησε την φιλελεύθερη διανόηση της χώρας με το πρόσχημα ότι παρέχει υποστήριξη στους «εχθρούς» του τουρκικού κράτους. Θύμα της νέας επίθεσης της κυβέρνησης υπήρξε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ», Γιλντιρίμ Τουρκέλ, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει την στήλη του στην εν λόγω εφημερίδα ύστερα από 16 συνεχόμενα χρόνια υπηρεσίας.
Χθες, μια άλλη εξέλιξη ήρθε να ρίξει φως στην προβληματική ψυχοσύνθεση των μελών της τουρκικής κυβέρνησης. Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους σχετικά με τις εξελίξεις στο Κουρδικό Ζήτημα, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Χιουσεγίν Τσελίκ πραγματοποίησε ένα μεγάλο λάθος. Ο κ. Τσελίκ έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «μερικούς Μεχμέτ, οι οποίοι χάνουν την ζωή τους στο πολεμικό μέτωπο». Σύμφωνα με τον κ. Τσελίκ, η συγκεκριμένη απώλεια είναι αναμενόμενη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επισκιάσει τις προσπάθειες του τουρκικού κράτους στο μέτωπο της «αντιτρομοκρατίας».
Η παραπάνω τοποθέτηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας. Διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις έβαλλαν κατά της τουρκικής κυβέρνησης και ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του στενού συνεργάτη του.
Εν τω μεταξύ, το πολιτικό θερμόμετρο στην γειτονική χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε επικίνδυνο υψόμετρο. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χιουσεγίν Αϊγκιούν εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Κούρδων ανταρτών και η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί μεγάλη σύγχυση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι αναλυτές, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση, επιχειρούν να δώσουν μια επεξήγηση στην νέα κίνηση του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν διακρίνεται μια ομοφωνία στις συγκεκριμένες επεξηγήσεις. 
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.