Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

Νέα Ζηλανδία: Αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν το 2013

Τα στρατεύματα της Νέας Ζηλανδίας μπορεί να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν την επόμενη χρονιά, αλλά όχι επειδή σκοτώθηκαν αυτόν τον μήνα πέντε Νεοζηλανδοί στρατιώτες, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κι σήμερα.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει επιλογές για μια «συντεταγμένη απόσυρση» και η οριστική απόφαση μπορεί να ληφθεί τον επόμενο μήνα, βάσει του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος με τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Τρεις Νεοζηλανδοί που υπηρετούσαν σε μια ομάδα ανοικοδόμησης 140 μελών στην επαρχία Μπαμιγιάν σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν το όχημά τους επλήγη από μια βόμβα. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα πριν από δύο εβδομάδες.
Ο Κι απέρριψε τις εκκλήσεις να επιστρέψουν τα στρατεύματα της χώρας αμέσως.
«Δεν νομίζω ότι είμαστε το είδος της χώρας που το σκάει», δήλωσε.
Όμως αργότερα διευκρίνισε ότι οι δυνάμεις της Νέας Ζηλανδίας θα μπορούσαν να αποσυρθούν τον Απρίλιο, νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, το Σεπτέμβριο του 2013.
Ο Κι είπε ότι η Νέα Ζηλανδία χρειάζεται να συντονίσει την αποχώρηση των δικών της δυνάμεων με εκείνη των διεθνών εταίρων της.
«Σε διαφορετική περίπτωση το μήνυμα που θα στείλουμε στους υπόλοιπους σε όλο το Αφγανιστάν είναι πως ήρθε η ώρα να τρέξουμε προς την έξοδο. Εάν το κάνουμε αυτό, τότε οι χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τις ζωές τους πήγαν χαμένοι».
Ο Κι πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα προτιμούσε να αποσύρει τις δυνάμεις της τον Απρίλιο, «αλλά πραγματικά το ζήτημα αφορά επιμελητειακά θέματα για μια σειρά από πράγματα που συμβαίνουν, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας».
«Δεν τίθεται θέμα ότι επιστρέφουμε», ανέφερε. «Το να φύγουμε πρόωρα», όμως, επέμεινε ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός, «δεν θα ήταν λογικό. Δεν θα ήταν πρακτικό και δεν θα ήταν σωστό».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.