Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ρεκόρ απώλειας πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό


Reuters
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι θαλάσσιοι πάγοι του Αρκτικού Ωκεανού θα σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ συρρίκνωσης κατά τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, αναφέρει ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων για τον πάγο και το χιόνι των ΗΠΑ.
Η έκτασή τους θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή διαμορφώνεται το κλίμα της Γης. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν και «κλιματιστικό του πλανήτη». Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν και η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών γίνεται όλο και πιο αισθητή. Ηδη, εξαιτίας της απώλειας των θαλάσσιων πάγων πιθανώς να άνοιξε το βορειοδυτικό πέρασμα, βορείως του Καναδά και της Αλάσκας, όπως και ο βόρειος θαλάσσιος δίαυλος μεταξύ Ευρώπης και Σιβηρίας.
Ομως, το 2012 καταγράφηκαν και νέα ρεκόρ ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών στο βόρειο ημισφαίριο και ειδικότερα στη ζώνη ήπιου κλίματος, στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Αυτό το καλοκαίρι, οι θαλάσσιοι πάγοι θα καλύπτουν έκταση που, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα, δεν θα ξεπερνάει τα τέσσερα εκατ. τετραγωνικά χλμ. Το προηγούμενο ρεκόρ μικρότερης κάλυψης καταγράφηκε το 2007, όταν η έκταση που καλυπτόταν από πάγους συρρικνώθηκε στα 4,28 εκατ. τετραγωνικά χλμ. (δηλαδή 23% μικρότερη έκταση από αυτή που καλυπτόταν από πάγους το 2005 και 39% μικρότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1979–2000).
Το 2007, ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ιδανικές για τη συρρίκνωσή τους. Οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από το φυσιολογικό και οι περισσότερες ημέρες ηλιόλουστες, ενώ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο ήταν και η θερμοκρασία των ωκεάνιων υδάτων και των ανέμων.
Τέλος, η περίοδος τήξης των πάγων ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα από το φυσιολογικό, κατά δύο εβδομάδες έως δέκα ημέρες, ακόμα και σε περιοχές όπως η βόρεια Ευρώπη και η Σιβηρία. Ο δρ Σάμπος επισημαίνει ότι πρόκειται για φαινόμενο που οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, για την οποία ευθύνονται ανθρώπινες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.