Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Κινητικότητα Ιράν στο πυρηνικό πρόγραμμα

Δημοσίευση : 25-08-12
Προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου επιχειρήθηκε στις χθεσινές συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τους ελέγχους των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στις ιρανικές εγκαταστάσεις, κυρίως σε εκείνη του Παρτσίν. Το κλίμα της συνάντησης είχαν εκ των προτέρων διαμορφώσει δηλώσεις και αντιδηλώσεις των δύο αντιπροσωπειών και η πολεμική ατμόσφαιρα στο Ισραήλ, που το τελευταίο διάστημα διαρκώς επανέρχεται στο θέμα της μονομερούς επίθεσης κατά του Ιράν. Την ήδη τεταμένη κατάσταση επιβάρυναν προχθεσινές πληροφορίες διπλωματικών πηγών ότι το Ιράν εγκατέστησε κι άλλες συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Φορντόβ, τροφοδοτώντας και πάλι τις υποψίες ότι σύντομα θα μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, από φωτογραφίες δορυφόρου προκύπτει ότι ενόψει των συνομιλιών στη Βιέννη, κτίριο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το οποίο η ΙΑΕΑ έχει ζητήσει να επιθεωρήσει, καλύφθηκε με ειδική κατασκευή έντονου χρώματος, δημιουργώντας υποψίες ότι το κτίριο εκκαθαρίστηκε από αποδεικτικά στοιχεία.
Ο καταιγισμός πληροφοριών μια ημέρα πριν από τις συνομιλίες, καθόλου δεν βελτίωσε την ήδη πολεμική ατμόσφαιρα. Χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επικαλούμενος τις πληροφορίες περί συσκευών φυγοκέντρησης, κατηγόρησε το Ιράν ότι επισπεύδει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, αγνοώντας εντελώς το αίτημα της Δύσης να συγκρατήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι θέσεις του Ισραήλ είναι εκ διαμέτρου αντίθετες προς τις θέσεις της Ουάσιγκτον, που θέλει να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα προτού γίνει λόγος για άλλα μέσα πειθούς του Ιράν.
Κατόπιν όλων αυτών, παράταιρη έμοιαζε η αισιοδοξία του Ιρανού πρέσβη στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγκάρ Σολτανιέχ, που έκανε λόγο για αποφασιστικότητα προς μια θετική κατάληξη και για τη διάθεση των δύο πλευρών να γεφυρώσουν το χάσμα. Επιφυλακτικός ο Χέρμαν Νάκερτς, επικεφαλής των επιθεωρήσεων της ΙΑΕΑ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι στόχος των συνομιλιών είναι η επίτευξη συμφωνίας με την οποία να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα της ΙΑΕΑ ως προς τη στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Τέτοιου είδους απαντήσεις μπορεί να δοθούν εάν επιτραπεί στους επιθεωρητές η είσοδος στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Παρτσίν, όπου οι Δυτικοί πιστεύουν ότι το Ιράν πραγματοποίησε δοκιμές, σχετικές με την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Επίσης, η πρόσβαση σε συγκεκριμένα έγγραφα και η επαφή με επιστήμονες που μετέχουν στο πυρηνικό πρόγραμμα.
Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί ειρηνικούς στόχους. Ομως η παρελκυστική τακτική του δεν πείθει τη Δύση, ενώ πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, δυτικές διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η οποιαδήποτε παραχώρηση εκ μέρους των Ιρανών πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιφύλαξη, διότι από φωτογραφίες δορυφόρων προκύπτει ότι στο Παρτσίν κατεδαφίστηκαν κτίρια και έγινε μεταφορά χώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.