Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Νέες μάχες στη Δαμασκό και στο Χαλέπι

Δεκαέξι νεκροί το πρωί σ' ολόκληρη τη Συρία.

Νέες μάχες ξέσπασαν στη Δαμασκό και το Χαλέπι ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί σε ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσά τους οχτώ πολίτες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, χθες, πρώτη ημέρα της θρησκευτικής γιορτής Αΐντ ελ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ραμαζανιού, 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία.
Εξάλλου γι' ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη Χεράκ της νότιας Συρίας κάνει λόγο το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, ο οποίος καλεί τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν.
"Οι φονικές επιθέσεις που το αιμοσταγές καθεστώς πραγματοποιεί εδώ και περίπου τρεις μήνες στην πολιορκούμενη Χεράκ, εμποδίζουν την αποστολή τροφίμων και φαρμάκων προκαλώντας ανθρωπιστική καταστροφή», τονίζει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τους νέους βομβαρδισμούς της πόλης τα ξημερώματα.
Στην πρωτεύουσα, ξέσπασαν μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις συνοικίες Ασάλι και Καντάμ όπου ακούγονται ισχυρές εκρήξεις.
Από το πρωί διεξάγονται μάχες και στη συνοικία Σουλεϊμάν αλ-Χαλάμπι στο Χαλέπι πάνω από την οποία πετούν ελικόπτερα.Την ίδια στιγμή ο στρατός βομβαρδίζει τις συνοικίες Σαάρ, ντ΄Ιζάα, Σεΐφ αλ-Ντάουλα, Ταρίκ αλ-Μπαμπ, Μπουστάν αλ-Κασρ καθώς και τομείς της συνοικίας Σαλαχεντίν, η οποία παραμένει στα χέρια των ανταρτών.
Άρματα μάχης σφυροκόπησαν από το πρωί τη συνοικία Μουανταμίγια
Άρματα μάχης του συριακού στρατού βάλλουν με τα πυροβόλα τους εναντίον της συνοικίας Μουανταμίγια της Δαμασκού σήμερα και υπάρχουν ήδη τουλάχιστον τρεις νεκροί και 20 τραυματίες, είπαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στην περιοχή.
«Η επίθεση άρχισε στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Άρματα μάχης εστάλησαν από την αεροπορική βάση αλ Μέζε και από την Ταξιαρχία 555 από την Σομάρια και πλέον έχουν περικυκλώσει σχεδόν εντελώς την Μουανταμίγια», είπε ένας ακτιβιστής, ο Χάγια.
Οι αντάρτες είχαν απωθήσει σε τουλάχιστον μία περίπτωση την προσπάθεια μιας ίλης αρμάτων μάχης να μπει στη νοτιοδυτική αυτή συνοικία της πρωτεύουσας, είπε ο ίδιος.
Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα YouTube δείχνει άδειους τους δρόμους της συνοικίας με τα χαμηλά κτίρια, με τη σιωπή να διακόπτεται μόνο από τον ήχο των βομβαρδισμών.
Συριακά στρατεύματα εισήλθαν στην Μουανταμίγια στα τέλη του Ιουλίου έπειτα από μια διήμερη επιχείρηση, στην διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν πάνω από 120 άνθρωποι, σύμφωνα με κατοίκους και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Αλλά κατόπιν, όπως και σε άλλες περιοχές της Δαμασκού, οι αντάρτες άρχισαν να ανακτούν τον έλεγχο, καθώς ο στρατός αποσύρθηκε για να εκτελέσει άλλες αποστολές.
Οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αντεπιτέθηκαν εναντίον των ανταρτών που είχαν καταλάβει τμήματα της πρωτεύουσας έπειτα από τη βομβιστική επίθεση της 18ης Ιουλίου στην οποία έχασαν τη ζωή τους κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Ο στρατός εξακολουθεί επίσης να μάχεται για να ανακτήσει τον έλεγχο στο Χαλέπι.
Η Ρωσία κατηγορεί δυτικές χώρες ότι αυξάνουν τις παραδόσεις όπλων στους αντάρτες
Ένας Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις ότι αυξάνουν τις παραδόσεις όπλων στις δυνάμεις των ανταρτών στη Συρία, κάτι που εκτίμησε ότι θα υποσκάψει τις όποιες μελλοντικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.
«Υπάρχουν όλο και περισσότερα γεγονότα που εμφανίζονται, στα μέσα ενημέρωσης και αλλού, για τεράστιες παραδόσεις όπλων δυτικής κατασκευής στη συριακή αντιπολίτευση διαμέσου χωρών που παίζουν το ρόλο των τρίτων», έγραψε ο Γκενάντι Γκατίλοφ, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, μέσω Twitter.
«Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς οι δυτικοί εταίροι μας, οι οποίοι καλούν να επιβληθούν (περαιτέρω) κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, θα εγγυόταν την επιβολή των κυρώσεων», πρόσθεσε ο Γκατίλοφ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.