Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Σχέδιο προσάρτησης κατεχομένων >Η Άγκυρα μελετά κινήσεις, δεν θα εφαρμόσει όμως «συμβατικές διαδικασίες»

Του Κώστα Βενιζέλου costas.venizelos@phileleftheros.com 

Θέμα προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία επανέρχεται στο προσκήνιο, δεν αναμένεται όμως να γίνει τούτο με «συμβατικές διαδικασίες». Το θέμα έχει συζητηθεί σε συσκέψεις υψηλού επιπέδου στην Τουρκία και αναφορές έγιναν πρόσφατα από τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου σε ενημέρωση τουρκικών ΜΜΕ. Η Άγκυρα δεν πρόκειται να προχωρήσει και να προσαρτήσει τα κατεχόμενα με «επίσημο» τρόπο, αλλά θα πράξει τούτο μέσα από σειρά κινήσεων, αποφάσεων και τη διαμόρφωση νέων δεδομένων επί του εδάφους. Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό που διαφαίνεται είναι πως μέσα από την εξουδετέρωση της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων, η οποία ούτως ή άλλως παραπαίει, θα επιχειρήσει η τουρκική πλευρά να προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδιασμών της. 

Οι τουρκικές μεθοδεύσεις διαφαίνονται μέσα από διάφορες ενέργειες που γίνονται τόσο παρασκηνιακά όσο και στο προσκήνιο. Είναι προφανείς οι στόχοι και από το «οικονομικό πρωτόκολλο για την περίοδο 2013-2015», το οποίο συζητείται αυτή την περίοδο. Το πρωτόκολλο προωθεί την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των δομών του κατοχικού καθεστώτος. 


Θα αλλάξουν, όπως προκύπτει από το προσχέδιο, το «πολιτειακό σύστημα». Είναι δε σαφές πως μέσα από την εφαρμογή του προωθείται η αναβάθμιση και η εδραίωση του τουρκικού στοιχείου στην κατεχόμενη Κύπρο (κάτι βέβαια που γίνεται βαθμηδόν από το 1974 και εντεύθεν). Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, σε ανώτατες θέσεις, σε θέσεις-κλειδιά του ψευδοκράτους θα τοποθετούνται πλέον έποικοι (ακόμη και η τυπική και ελεγχόμενη τοποθέτηση Τ/Κ σε αυτές τις θέσεις δεν θα γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις). 

Παράλληλα με επενδύσεις από την Τουρκία θα επιχειρηθεί η οικονομική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αυτό θα γίνει σε δυο επί πεδα. Η τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα, μέσα από έναν σχεδιασμό περικοπών θα προωθήσει στοχευμένα κονδύλια. Σε αυτό το πεδίο εντάσσονται οι κινήσεις για μεταφορά νερού από την Τουρκία, ενδεχομένως και ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και έργων υποδομής. Εκείνο, όμως, που φαίνεται να έχει περισσότερη σημασία είναι η προώθηση ενός σχεδίου «ιδιωτικοποιήσεων», το οποίο θα φέρει τουρκικά κεφάλαια στα κατεχόμενα. 

 

Πρώτος στόχος θα είναι το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου καθώς κι άλλες «υπηρεσίες» του κατοχικού καθεστώτος. Στην Τουρκία -το είπε άλλωστε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημόσια- θεωρούν τους Τουρκοκύπριους ανίκανους να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων και τους χαρακτηρίζουν κακομαθημένους καθώς ζουν «από τα εμβάσματα της Άγκυρας». Με την εισβολή των τουρκικών κεφαλαίων θεωρούν, πάντως, ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα στην οικονομία και θα μειωθούν και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας που πληρώνει κάθε μήνα για τα κατεχόμενα. Στην ατζέντα της τουρκικής πλευράς είναι και το κεφάλαιο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Τέτοια δυνατότητα σήμερα δεν υπάρχει, ακόμη και εάν καταρρεύσει πλήρως η διαδικασία. Γι’ αυτό και ενώ δεν εγκαταλείπεται ως στόχος, είναι προφανές πως προτεραιότητα είναι σήμερα η αλλαγή σκηνικού στο ψευδοκράτος και η τουρκοποίηση των κατεχομένων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Πληθυσμιακά υπάρχει το στοιχείο των εποίκων, που ενισχύει τις κινήσεις που γίνονται σε άλλο επίπεδο. Είναι σαφές πως η εδραίωση της Τουρκίας στην περιοχή, περνά από την Κύπρο ενώ την ίδια ώρα, άξονες αυτής της πολιτικής είναι ο έλεγχος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο των υδρογονανθράκων, των υδάτινων πόρων αλλά και του εναέριου χώρου. 

 

Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως οι Τούρκοι αξιοποιούν και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος θεωρώντας πως η χώρα καθίσταται πιο ευάλωτη. Είναι φανερό πως το σχέδιο Β έχει εισέλθει σε τροχιά εφαρμογής και οι σχεδιασμοί, όπως πάντα άλλωστε, δεν αφορούν την Κύπρο μόνο, αλλά ευρύτερα τα στρατηγικά συμφέροντα ελέγχου της περιοχής από την Τουρκία. 

 

Οι Βρετανοί βλέπουν και ε/κ ευθύνες για τη μη λύση Κυπριακού 

ΜΟΝΟοι Βρετανοί αποδίδουν ευθύνες και στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το Λονδίνο αξιολογώντας την πορεία των διαπραγματεύσεων τηρεί στάση ίσων αποστάσεων, με προφανή στόχο να καλύψει την Τουρκία και τον Έρογλου που φέρουν την ευθύνη για το πάγωμα των συζητήσεων. Ενημερωμένη πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι οι Βρετανοί, υποδεικνύουν πως φταίνε και οι Ελληνοκύπριοι για τη μη λύση του Κυπριακού προτάσσοντας δυο λόγους, που δεν αφορούν μεν ούτως ή αλλως τη σημερινή φάση της διαδικασίας αλλά και δεν ισχύουν. 

Πρώτο, αναφέρουν πως οι Ελληνοκύπριοι έχουν απορρίψει το σχέδιο Ανάν, το 2004, χάνοντας όπως ισχυρίζονται «την ευκαιρία». Θέση, βεβαίως, που δεν αντέχει σε καμία λογική καθώς, εκτός των άλλων, αντιστρατεύεται την αρχή της Δημοκρατίας. 

Δεύτερο, υποστηρίζουν πως δεν αξιοποιήθηκε η παρουσία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος και αφέθηκε να διαρρεύσει ο χρόνος, μέχρι που τον διαδέχθηκε ο Έρογλου. Οι Βρετανοί ισχυρίζονται πως δήθεν οι Ελληνοκύπριοι κατά την περίοδο που συνομιλητής ήταν ο Ταλάτ κωλυσιεργούσαν, δεν αποδέχονταν να δημοσιοποιηθούν οι συγκλίσεις και γενικά δεν αποδέχονταν την πρόοδο. Είναι σαφές πως η επιχειρηματολογία αυτή της βρετανικής πλευράς δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια να μη φορτωθούν οι Τούρκοι την ευθύνη του αδιεξόδου. Γι’ αυτό και προσφεύγουν στην προσφιλή τακτική της απόδοσης ίσων ευθυνών. 

Σημειώνεται συναφώς πως με τη βρετανική προσέγγιση δεν υπάρχουν χώρες που συμφωνούν. 

Δύσκολο το εγχείρημα για μεταφορά νερού 

ΓΙΑ την Τουρκία σημαντικό έργο είναι αυτό για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Γι’ αυτό και έχει αναδειχθεί και πολιτικά τόσο από την Άγκυρα όσο και από το κατοχικό καθεστώς. Το εγχείρημα αυτό της Τουρκίας για μεταφορά νερού στα κατεχόμενα δεν είναι θεωρείται εύκολο και κάποιοι ειδικοί αμφιβάλλουν κατά πόσο θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο αυτό. Υπολογίζεται ότι 75 εκατ. κυβικά μέτρα νερού θα μεταφέρονται κάθε χρόνο από το φράγμα αυτό στα κατεχόμενα και στόχος είναι να υλοποιηθεί μέχρι το 2014. 
InfoGnomon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.