Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν τη βία στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ Μουάλεμ κατηγορεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Independent τις ΗΠΑ ως τον «κύριο παράγοντα» που ενθαρρύνει τους αντάρτες στον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.
"Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος παράγοντας εναντίον της Συρίας και όλοι οι άλλοι αποτελούν όργανα», δηλώνει ο σύρος υπουργός Εξωτερικών.
Κατά την άποψή του, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τη Συρία για να αντιμετωπίσουν την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή και έχουν υπερτιμήσει τις πυρηνικές ικανότητες της Τεχεράνης για να πουλήσουν όπλα στις χώρες του Κόλπου. Και εις επίρρωσιν των απόψεών του ο Ουαλίντ Μουάλεμ επικαλείται πρόσφατη μελέτη του Brookings Intitution, όπου δηλώνει ότι αναγράφεται το συμπέρασμα: «εάν θέλετε την ανάσχεση του Ιράν, ξεκινείστε από τη Δαμασκό».
"Δυτικοί απεσταλμένοι μάς είπαν στην αρχή αυτής της κρίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ της Συρίας και του Ιράν, της Συρίας και της Χεζμπολάχ, της Συρίας με τη Χαμάς αποτελούν σημαντικά στοιχεία αυτής της κρίσης», εξηγεί ο Ουαλίντ Μουάλεμ.
"Αλλά κανείς δεν μάς λέει γιατί είναι απαγορευμένο για τη Συρία να έχει σχέσεις με το Ιράν, όταν οι περισσότερες, αλλά όχι όλες, χώρες του Κόλπου διατηρούν πολύ σημαντικές σχέσεις με το Ιράν», λέει.
Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν την στρατιωτική επίθεση των αντικαθεστωτικών παρέχοντάς τους μέσα τηλεπικοινωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία, λέει.
Ο Ουαλίντ Μουάλεμ απορρίπτει τους φόβους για ενδεχόμενη χρήση του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος Ασαντ, δηλώνοντας ότι «υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η προστασία του λαού».
Η χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώτος θα αποτελούσε νόμιμη αιτία απευθείας επέμβασης της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα το καθεστώς Ασαντ ότι η προσφυγή στα χημικά όπλα θα ισοδυναμούσε για την Ουάσινγκτον με υπέρβαση μίας «κόκκινης γραμμής», επιφέροντας, ενδεχομένως, στρατιωτική επέμβαση.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.