Σκηνικό πολέμου διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ, όπου η κοινή γνώμη κατακλύζεται από δηλώσεις, άρθρα και πληροφορίες με κοινό παρονομαστή τη μονομερή επίθεση κατά του Ιράν και των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.
Σε ανάλυση που δημοσιεύει ο «Γκάρντιαν» στην ηλεκτρονική του έκδοση, η συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου περιστρέφεται γύρω από ένα χρονοδιάγραμμα εβδομάδων και όχι μηνών, με πιθανή καταληκτική ημερομηνία την 25η Σεπτεμβρίου, όπως έγραψε η ισραηλινή «Μααρίβ», εξηγώντας ότι πρόκειται για την ημέρα έναρξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ταυτόχρονα την εορτή του Γιομ Κιπούρ.
«Εάν ήμουν Ιρανός, θα φοβόμουν πολύ τις επόμενες 12 εβδομάδες», δήλωσε προς τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο αρχηγός της Μοσάντ Εχρέμ Χαλεβί, ενώ σύμφωνα με δύο γνωστούς αρθρογράφους της «Γεντιότ Αχρονότ», της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Ισραήλ, ναι μεν ουδείς αξιωματούχος, είτε πρόκειται για τον πρόεδρο Πέρες είτε για τη στρατιωτική ηγεσία, δεν επιθυμεί μονομερές πλήγμα κατά του Ιράν, όμως ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ μοιάζουν αποφασισμένοι. «Ο Νετανιάχου θεωρεί κενό γράμμα τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Μπάρακ είναι λιγότερο επιθετικός, είπε όμως ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να εμπιστευτεί την ασφάλειά του σε ξένη χώρα. Οι ΗΠΑ μπορούν να ζήσουν με ένα πυρηνικό Ιράν, το Ισραήλ δεν μπορεί», επισημαίνει η «Γεντιότ Αχρονότ». Ακόμη και η κεντροαριστερή «Χααρέτς» σημειώνει στο εβδομαδιαίο περιοδικό της πως ο χρόνος εξαντλείται και ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εισέρχεται στη «ζώνη ασυλίας», φτάνει δηλαδή στο σημείο όπου «βασικά συστατικά» του θα είναι εκτός βολής σε υπόγεια οχυρά.
Ισραηλινή κοινή γνώμη
Πολλοί είναι αυτοί στο Ισραήλ που αντιτάσσονται σε βεβιασμένες ενέργειες, συνιστούν «ψυχραιμία και όχι υστερία» και επικαλούνται το πολιτικό και οικονομικό κόστος μιας μονομερούς ενέργειας, τις γενικότερες επιπτώσεις μιας σύρραξης σε μια περίοδο σοβαρών ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση στη Συρία. Οσο για την ισραηλινή κοινή γνώμη, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 35% συμφωνεί με το μονομερές πλήγμα, το 39% πιστεύει ότι το θέμα του Ιράν είναι μέριμνα της διεθνούς κοινότητας και των ΗΠΑ και το 26% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει. Ομως, τέσσερις στους 10 Ισραηλινούς απαντούν ότι εμπιστεύονται την κρίση των κ. Νετανιάχου και Μπάρακ.
Ξένοι παρατηρητές δεν αποκλείουν η ισραηλινή κυβέρνηση να θελήσει να εκμεταλλευτεί τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ώστε ο πρόεδρος Ομπάμα να αναγκαστεί να στηρίξει τυχόν επίθεση, υπό την πίεση του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της μονομερούς ενέργειας του Ισραήλ κατά του Ιράν. «Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου και ο Μπάρακ παίζουν το επικίνδυνο παιχνίδι της μπλόφας, για να εκβιάσουν την Αμερική. Ομως, αυτοί που πιστεύουν ότι το Ισραήλ οδεύει προς τον πόλεμο μιλούν με όλο και δυνατότερη φωνή», σημειώνει παρατηρητής, που δεν θεωρεί τυχαία την τοποθέτηση του Αβραάμ Ντίχτερ, πρώην αρχηγού του Σιν Μπετ -κρατική ασφάλεια-, στο υπουργείο Πολιτικής Αμυνας.
Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «ενέργεια βλακώδη αφρόνων ηγετών με πολύ σοβαρές συνέπειες» την όλη συζήτηση περί μονομερούς ισραηλινού πλήγματος, την οποία το Ιράν δεν λαμβάνει στα σοβαρά ως «κούφια και αβάσιμη». |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.