Η ΕΥΡΩΠΑïΚΗ Επιτροπή επιχειρεί να προωθήσει και πάλι τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ωστόσο πλέον το πρόβλημα δεν είναι τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, αλλά το γεγονός ότι η Άγκυρα θέλει αναγνώριση για τους πολίτες της αλλά και να αναγνωριστεί η ίδια ως θρησκευτική δύναμη. Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, η μακροχρόνια στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις και η απογοήτευση που αυτή προκαλεί, έχει οδηγήσει τους Τούρκους στο να θέτουν υπό αμφισβήτηση το όλο εγχείρημα της προσχώρησής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω μάλιστα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Επισημαίνεται δε, ότι την ώρα που η Ευρωζώνη βυθίζεται στην ύφεση, η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον Seyfeddin Cabuga, υποψήφιο διδάκτορα στο Παν/μιο Βilgi της Κωνσταντινούπολης, πολλοί Τούρκοι βλέπουν πλέον την Ευρωπαϊκή Ένωση «ως μια δύναμη που καταστρέφει την ενότητα, σαν μια δύναμη που θα αφήσει στο τέλος την Τουρκία με ένα σωρό μειονότητες και νέα δικαιώματα», κάτι που δεν επιθυμούν οι εθνικιστές. Στο μεταξύ, το ποσοστό των Τούρκων που συμφωνούν με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει πέσει στο 50% έναντι 90% που ήταν το 2005, ενώ επιρρίπτουν την ευθύνη στους Ευρωπαίους για την ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ηuseyin Τelik, δήλωσε ότι «αν στο τέλος των διαπραγματεύσεων (οι Ευρωπαίοι) πουν ότι έχουμε υψηλή γεννητικότητα και ότι είμαστε μια ισλαμική χώρα, τότε αυτό δεν θα είναι για την Τουρκία το τέλος του κόσμου».
Εν συνεχεία γίνεται λόγος για την πρωτοβουλία του αρμόδιου επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Stefan Fule, την οποία ονόμασε «θετική ατζέντα», και της οποίας στόχος είναι να διατηρηθεί η προοπτική ένταξης της Τουρκίας, υλοποιώντας μια σειρά από προγράμματα, μεταξύ αυτών έναν «οδικό χάρτη» για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου. Εδώ και καιρό όμως αυτό που ενδιαφέρει πλέον την Τουρκία είναι η αναγνώρισή της ως θρησκευτικής δύναμης και ο σεβασμός προς τους πολίτες της, τους οποίους η Ευρώπη επί δεκαετίες έβλεπε απλώς ως «Gastarbeiter».
Παρόλα αυτά το αδιέξοδο παραμένει, επισημαίνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στο Κυπριακό: κάθε βήμα που γίνεται στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος θεωρείται από τους Τούρκους πολίτες ως περιττή υποχώρηση.
Παρόλα αυτά το αδιέξοδο παραμένει, επισημαίνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στο Κυπριακό: κάθε βήμα που γίνεται στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος θεωρείται από τους Τούρκους πολίτες ως περιττή υποχώρηση.
Από την πλευρά του ο υπ. Οικονομικών, ΚemalDervis, εκφράζει την άποψη ότι μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση στην πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η «προνομιακή εταιρική σχέση εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά μια «ειδική σχέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να έχει αλλάξει στάση, αφού μπόρεσε να ανορθώσει την οικονομία, αλλά και να κερδίσει τη μάχη με το στρατιωτικό κατεστημένο: ο ίδιος προετοιμάζεται για την ανάληψη της προεδρίας της Τουρκίας από το 2014, ενώ στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αντίθετο μάλιστα, η τουρκική ηγεσία πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Τουρκία, καταλήγει το άρθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.